Nytt hopp för skadade berguven – så mår den nu

”Det är mycket bra med den” konstaterar Urban Rundström på Vilthjälpen Oskarshamn. Nu har det gått några dagar sedan berguvens ankomst, och framtiden ser ljus ut för rovfågeln.

Uven bedöms vara född 2019. "Då har han kanske inte hunnit skaffa sig ett eget revir, men ändå börjat göra sig hemmastadd på ett ställe" förklarar Urban Rundström. Uven ska släppas där den hittades.

Uven bedöms vara född 2019. "Då har han kanske inte hunnit skaffa sig ett eget revir, men ändå börjat göra sig hemmastadd på ett ställe" förklarar Urban Rundström. Uven ska släppas där den hittades.

Foto: Urban Rundström/Vilthjälpen Oskarshamn

Västervik2021-03-17 12:48

– Den är mycket piggare nu. Hjärnskakningen börjar släppa, svullnaden är nästan helt borta och blödningen i ögat har gått tillbaka, förklarar Rundström. 

Uven räddades förra veckan och Rundström hoppas och tror att den kommer kunna släppas ut framåt helgen. Men innan dess står flygträning på schemat. 

Berguven har suttit i ett lite mindre utrymme de senaste dagarna, för att inte flaxa runt och skada sig ännu mer. 

– Men det räcker ofta med en vecka i fångenskap innan flygmusklerna börjar förtvina. Så imorgon ska han flyttas till en stor utevoljär, så att vi ser att han kan flyga som han ska och så att han är i sin bästa kondition när vi släpper honom, berättar Rundström. 

Han berömmer Tjust Fågelklubb som skjutsade berguven till Oskarshamn. 

– Jag är jättetacksam, vi har ju ingen möjlighet att åka och hämta alla djur, så Tjust Fågelklubb gör ett jättejobb. 

Det är långt ifrån Urban Rundströms första möte med en berguv, men det är ändå lite speciellt. 

– Det är sällan de klarar sig, de hittas ofta försent. De har ofta allvarligare skador eller är så pass utmärglade att de inte kan tillgodogöra sig föda, berättar han. 

Berguven i ladan har dock inga sådana problem. Han äter glatt de möss som Rundström bjuder på och för några kvällar sedan tog han ton i sin bur. 

– Vi blev så snopna när vi kom ut, och hörde hur det hoade i ladugården. Just det, det är berguven! Det känns väldigt roligt, säger Rundström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!