Nytt spännande år med nya produkter och marknader

I höstas tog Saab Barracuda i Gamleby hem en stororder från Kanada värd minst 54 miljoner. Vd för företaget är Anders Wiman, född i Västervik men uppvuxen bara ett stenkast från sin nuvarande arbetsplats. De senaste sex åren som ytterst ansvarig. - Det ger såklart en speciell känsla och en stolthet att jobba för att utveckla det företag jag nästan bott granne med.

Anders Wiman, vd för Saab Barracuda.

Anders Wiman, vd för Saab Barracuda.

Foto:

Västervik2013-12-30 05:06


När Anders Wiman tillträdde som vd för Saab Barracuda i Gamleby 2008 var uppdraget att få företaget att växa, att ta fler andelar på världsmarknaden. I till exempel USA hade omsättningen minskat, till följd av färre order från försvarsmakten och ökad konkurrens.
- Det känns bra med den prestigeorder vi fått från Kanada då den bidrar till att säkra produktionen för 2014, men jag ser även fram emot vår nya produkt "Soft armour". Den blir ytterligare ett ben att stå på i framtiden.

Provat sig fram
Anders Wiman föddes i Västervik men flyttade till Gamleby som tvååring, till en lägenhet mitt emot Saab Barracuda. Föräldrarna skiljdes när han var 13 år och Anders Wiman tillbringade den mesta tiden hos sin mamma i Gamleby och senare i Karrum, Odensvi.
- När jag skulle börja gymnasiet valde jag mellan kockutbildning i Skåne, där pappa bodde, eller ekonomisk linje i Västervik. Det blev det senare.
Efter militärtjänstgöring i Karlsborg blev det jobb i Gamleby innan flytten gick till Uppsala och studier i juridik.
- Jag insåg efter ett par år att det kanske inte var min grej utan hoppade av och jobbade ett par år med ungdomsvård. Lite senare började jag läsa marknadsföring och företagsekonomi.

Från marknadschef till vd
Efter att ha jobbat inom såväl telemarketing som kriminalvård och på säljsidan på Crearome i Gamleby började Anders Wiman på Barracuda Technologies 1998.
- Fyra år senare fick jag jobbet som marknadschef. Samma år tillträdde Mats Warstedt som vd. Vi blev ett bra team som jobbade och reste mycket tillsammans.
- Jag hade börjat se mig om efter nya utmaningar när Warstedt skulle sluta. När jag blev erbjuden att ta över efter honom 2008 kändes det som ett naturligt steg att ta.

Prestigeorder
Anders Wiman är ansvarig för de företag Saab Barracuda har i såväl Gamleby som USA, Indien och Frankrike. Gamleby är i dagsläget företagets största anläggning med 95 anställda.
- Vi är ensamma i Sverige om att tillverka kamouflage. Våra kunder finns över hela världen, där Kanada är en av de viktigaste och mest krävande. Den order på 54 miljoner vi fick i höstas var en riktig prestigeorder, som kan ge ytterligare beställningar värda 44 miljoner under de närmaste åren.
- Tyvärr förlorade vi en annan viktig upphandling i Europa. Eftersom vi är största företaget inom branschen är det oss alla andra vill slå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om