Oenigt ja till vindkraft i fullmäktige

Fossilfri energi och naturvärden ställdes mot varandra i debatten om en ny vindkraftpark i Lervik. Efter en lång debatt valde kommunfullmäktige att godkänna etableringen. Men det slutgiltiga beslutet i frågan fattas av länsstyrelsen.

Kommunfullmäktige har godkänt att en ny vindkraftspark byggs i Lervik. Sedan tidigare finns en vindkraftpark i Blekhem. Foto: Anders Sjögren

Kommunfullmäktige har godkänt att en ny vindkraftspark byggs i Lervik. Sedan tidigare finns en vindkraftpark i Blekhem. Foto: Anders Sjögren

Foto:

Västervik2018-03-28 08:40

2014 stoppade mark- och miljödomstolen planerna på vindkraft i Lervik, eftersom fågelinventeringen ansågs vara undermålig. Kort därefter gick Gothia Vind AB i konkurs. Nu är det istället ett danskt vindkraftföretag, Eurowind AB, som vill bygga 200 meter höga vindkraftverk i Lervik. I kommunfullmäktige går åsikterna om en vindkraftpark isär. Mariann Gustafsson (V) yrkade avslag, med hänsyn till områdets känsliga naturvärden.

- Detta område hyser en mycket viktig tjäderpopulation. Det är en ovanligt stor spelplats för hela Götaland. Tjädern är utrotningshotad och varje revir måste skyddas, säger Mariann Gustafsson.

Hon påpekar också att det i inventeringen står det att det finns åtta revir med nattskärra, men ornitologer har räknat till 50 revir.

"Monsteranläggning"

Även Bo Karlsson (SD) ställde sig på nej-sidan och kallade vindkraftparken för en "monsteranläggning". Han talade också om en "snedvriden energipolitik" i form av sämre miljö och skadade naturvärden.

- Sveriges elproduktion är redan till 98 procent fossilfri. Vindkraften kräver reglerkraft när inte blåser, främst vattenkraft.

Conny Tyrberg (C) ser vindkraftetableringen som en del av en nödvändig energiomställning.

- Själva etableringen är utredd och utredningar har gjorts på det sättet man ska göra. Det har också gjorts justeringar under tiden för att minska påverkan så mycket som möjligt på omgivningen. Det är bra att det finns personer som är beredda att satsa och upplåta mark för sådana här etableringar som kommer oss alla till del.

Hot mot fåglarna

Det är inte bara vindkraften som är ett hot mot fåglarna, enligt Akko Karlsson (MP). Det är även biltrafiken.

- Hur många här är beredda att sluta köra bil? frågar hon.

Enligt Akko Karlssons efterforskningar är det inte särskilt många fåglar som skulle dö på grund av vindkraftverken. En uppgift som snabbt tillbakavisades av Mariann Gustafsson.

- Det går inte räkna hur många som dör, för det är rävar och andra djur som tar hand om fåglarna innan vi ser dem. Jag tror inte att någon skulle tycka om synen av en havsörn som får båda vingarna avklippta.

Akko Karlsson säger också att Artdatabanken, som registrerar artförekomst, anger tjädern som livskraftigt bestånd.

- Tjädern är inte en akut hotad art.

När debatten var över valde kommunfullmäktige att gå på kommunstyrelsens förslag, man godkände därmed vindkraftparken och ärendet går nu vidare till länsstyrelsen som tar det slutgiltiga beslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om