Ohyggliga mord i Västervik

Ondskan går som en röd tråd genom Niklas Wrångbergs nya bok "Sinnesslö" som utspelar sig i Västervik med omnejd. Handlingen i boken pendlar mellan nutid och 1950-talets mentalvård på S:ta Gertruds sjukhus. Ett flertal mord sker runt om i staden och kopplingen till en våldtäkt på "Sankta" under tidigt 1950-tal blir allt tydligare.

Två av platserna där ohyggliga grymheter ägde rum, det förfallna omklädningsrummet vid nuvarande Gertrudsvik och bårhuset vid Västerviks sjukhus.

Två av platserna där ohyggliga grymheter ägde rum, det förfallna omklädningsrummet vid nuvarande Gertrudsvik och bårhuset vid Västerviks sjukhus.

Foto:

Västervik2016-11-23 16:00

Boken börjar med att 40-årige Mårten, som jobbar på en reklambyrå i Stockholm, får ett telefonsamtal från Västervik. Hans farfar har avlidit på äldreboendet Lindögården. Som enda kvarvarande släkting ombeds han komma till Västervik. Även polisen vill tala med honom eftersom det rör sig om ett brutalt mord.

Seriemördare

Mårten beger sig till Västervik, som han inte besökt sedan han var liten grabb. Snart uppenbarar det sig för såväl honom, som alla skräckslagna Västerviksbor, att det är en seriemördare som rör sig runt i staden och upp mot Gamlebytrakten. Morden blir allt grymmare och polisen, som i början står helt utan ledtrådar, blir efterhand mer och mer klara över att mördaren på något sätt har koppling tillbaka i tiden och något som hänt på dåvarande ”sinnessjukhuset”.

Ganska snart upptäcker Mårten att händelserna även har kopplingar till honom själv. Också han blir hotad till livet och tvingas söka skydd. Samtidigt är han till stor hjälp när polisen i Västervik lägger stora resurser på att lösa morden som samtliga genomförts med fruktansvärd grymhet och lemlästning. Visserligen är hela handlingen fiktiv, men ändå fullt tänkbar i dagens alltmer grymma värld.

Fortsättning i ny bok

Slutet i boken blir brutal, även för Mårten, och med en epilog som eventuellt kan tyda på en fortsättning i ytterligare en bok.

– Vi får se, det är inte omöjligt att det blir en fortsättning i någon form, säger Niklas Wrångberg.

Det här är Niklas tredje bok. Han har tidigare gett ut ”Håll käft” – en bok som kom till genom ett musikprojekt samt ”Lapptäcket” som han betecknar som en slags självbiografi.

”Sinnesslö” är emellertid hans debutroman. När man läser boken upptäcker man snart hans känsla för språket. Den är välskriven och mycket igenkännande för alla som bor i Västervik med omnejd. Mycket levande beskriver han miljöerna, allt ifrån resan med Swebus från Stockholm till ankomsten i Västervik. Kända platser och miljöer dyker hela tiden upp i boken, vilken gör den extra intressant för läsare bosatta här. Personerna i boken är fiktiva, men ändå känns flera av dem mycket bekanta här i staden.

Musiker

På fritiden har musiken stor del i Niklas Wrångbergs liv. Han är trummis och var även upphovsman till musikfesten ”Håll käft”, som i somras efter lång planering tvingades avvecklas på grund av några få klagomål från boende i närheten.

Musiken har fått stor del också i hans nya bok. Som kuriosa kan nämnas att alla de låtar som Mårten lyssnar på finns som spellista på Spotify.

Till vardags driver Niklas Wrångberg bok- och musikförlaget Position i Västervik. År 2014 mottag han Västerviks kommuns kulturstipendium för sina insatser inom litteratur och grafisk formgivning. Bland annat har han formgivit böckerna ”Kyrkorna i Tjust” och ”Herresäten i Tjust”. Han har ett stort intresse för Tjustbygden och är uppvuxen i Stångeland. Därför återkommer hembygden ofta i hans böcker och så även i ”Sinnesslö”.

På lördag släpps boken vid en bokrelease på Hultgrens bokhandel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om