Ökat engagemang efter uppmärksammad dokumentär

Kvinnojouren Vändela är en av Sveriges äldsta kvinnojourer. Vi träffade några av medlemmarna för att prata om det ideella arbetet och hur Josefin Nilssons öde fick fler att engagera sig.

Gunilla Vångström, Britt Gustafsson, Anette Petersson och Malin Wimmerström arbetar aktivt i föreningen Vändela. På tisdagskvällen bjöd de in till öppet hus.

Gunilla Vångström, Britt Gustafsson, Anette Petersson och Malin Wimmerström arbetar aktivt i föreningen Vändela. På tisdagskvällen bjöd de in till öppet hus.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2019-06-05 06:00

På senare år har föreningen börjat arbeta mer utåtriktat och under vintern och våren har man fått flera nya medlemmar.

Något som de själva menar att de i mångt och mycket har den drabbande dokumentären om artisten Josefin Nilsson att tacka för.

– Den fick fler att vilja hjälpa och engagera sig i samhällsproblemet mäns våld mot kvinnor, menar Malin Wimmerström, Gunilla Vångström, Britt Gustafsson och Anette Petersson.

Vi träffar dem i föreningens källarlokal i Johannesdal den här kvällen, när de håller öppet hus.

– Vi arrangerar sådana här kvällar med jämna mellanrum för att visa vad vi gör. Förhoppningen är att få ännu fler att engagera sig – som aktiva medlemmar eller som stödmedlemmar.

Vändela är en ideell förening vilket innebär att de som är aktiva arbetar frivilligt och oavlönat.

Man turas om att veckovis svara i jourtelefonen.

I dagsläget har föreningen ett 15-tal medlemmar varav fem-sex personer är aktiva och finns uppsatta på jourschemat.

– Så småningom skulle vi vilja komplettera verksamheten med en tjejjour eftersom vi har en känsla av att det behövs. Därför är vår ambition att försöka knyta till oss fler unga människor framöver, säger Vändelas ordförande Anette Petersson.

– När vi besöker evenemang där många ungdomar vistas får vi ofta höra att vi behövs och att det är skönt att vi är där, säger Malin Wimmerström.

Hon och Anette Petersson gick med i kvinnojouren nästan samtidigt, för ungefär två år sedan. Och båda poängterar att man inte behöver oroa sig för att man kanske inte kan tillräckligt mycket:

– Dels är man aldrig ensam, vi hjälper varandra. Dels får man utbildning via paraplyorganisationen Unizon som samlar över 130 kvinno- och tjejjourer i landet.

Så vad kan Vändela hjälpa till med?

– Vi lyssnar på den som ringer och kan lotsa den hjälpsökande till rätt instanser och även hjälpa till med kontakter av olika slag, gentemot sjukvården och olika myndigheter till exempel, säger Gunilla Vångström.

– I krissituation har vi även ett skyddat boende att erbjuda.

Vad är viktigast att tänka på när man är den som tar emot ett samtal på jourtelefonen?

– Det är att lyssna och att låta den som ringer själv berätta, säger Britt Gustafsson.

Vändelas journummer:0490-138 30 eller 070-778 21 90.
Historik

Vändela bildades 1983 och är därmed en av de äldsta kvinnojourerna i landet.

De första svenska kvinnojourerna grundades i slutet av 70-talet i Stockholm och Göteborg som en reaktion på vad man ansåg vara samhällets oförmåga att ta itu med mäns våld mot kvinnor. Verksamheten växte snabbt under 80-talet. Sammantaget finns idag cirka 160 lokala kvinnojourer i Sverige. Sedan starten har de fungerat som pådrivande i kampen för att synliggöra mäns våld mot kvinnor. Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!