Det är dagsläget oklart hur många fåglar som blivit skadade efter oljekatastrofen i Flatvarp. Katastrofhjälp för djur i Oskarshamn är redo att rycka ut om det behövs.
– Vi håller på att plocka ihop en beredskap, berättar Ingrid Reyper på som arbetar med rehabilitering av vilda djur på centret i Oskarshamn.
En oljeskadad fågel måste tvättas omsorgsfullt för att överleva.
– Man badar dem i olika bad flera gånger tills de är rena. I det här fallet måste man veta vad man gör, om man inte gör rätt så blir fåglarna sjuka och dör ändå, berättar Ingrid Reyper.
Om det inte blir fler än 40 fåglar som är skadade räknar man med att kunna ta hand om dem lokalt, blir det fler så kan man frakta hit en anläggning från Gotland eller Skåne.
Tjust fågelklubb är också beredd att hjälpa till att samla in skadade fåglar, men vet inte så mycket om skadeläget de heller.
– Jag förutsätter att kustbevakningen gör en inventering, sedan är vi redo att hjälpa till om det behövs, säger LarsGunnar Nilsson som är ordförande i Tjust fågelklubb.
Trots de olyckliga omständigheterna med oljeläckaget kunde det ha varit värre, menar LarsGunnar Nilsson.
– Häckningsperioden är tack och lov över och många av fåglarna har gett sig av från sina häckningslokaler.
En annan positiv faktor är att vattnet är varmt, även om oljan förstör fåglarnas fjädrar fryser de inte ihjäl i lika snabbt som på vintern.