– Det var ett tråkigt och väldigt överraskande besked. Akzo Nobel var ett företag vi i kommunledningen drevs som ett föredöme, säger Harald Hjalmarsson.
Han berättar att kommunledningen hade goda relationer med den lokala företagsledningen i Gamleby.
– Det var ett företag som vi tog med besökare till för att visa vilka företag det fanns i kommunen.
När beskedet kom från Akzo Nobels företagsledning i Amsterdam besökte Harald företaget flera gånger.
– Jag var där tillsammans med Tomas Kronståhl (S) och från första stund upplevde jag en ovilja att diskutera företagsnedläggningen i Gamleby.
Han säger att de frågor som man ställde förblev obesvarade.
– De varken ville eller försökte förstå. Idag visar det sig att beslutet om att lägga ner Gamlebyfabriken var ett oklokt beslut. Under hela processen fanns en bestående känsla av att de inte ville lyssna på oss.
Lokalerna
Istället för att jobba med företagsledningen valde kommunledningen att jobba med de personer som berördes av arbetslöshet.
– Vi valde att jobba med och för samtliga medarbetare för att göra det så bra som möjligt för dem i sitt omställningsarbete.
Harald Hjalmarsson är orolig av hur de tomma lokalerna sköts av det dotterföretag som idag är ägare till fabrikslokalerna som nu står tomma.
– Man ser hur markiserna hänger på tvären. Det är illavarslande.
Han tycker att företagsledningen borde få förståelse för att lokalerna inte har ett ekonomiskt värde utan hyresgäster.
– Kommunen skulle kunna vara behjälplig till att ta fram en bra fastighetsförvaltare. Akzo Nobel har själva uttömt sina resurser för att ta vara på lokalerna. Kommunen skulle kunna vara med och bygga upp ett nytt förtroende i Gamleby, genom att bidra med sin lokalkännedom.