Okopplade hundar på Gränsö kan anmälas

Beroende på var du är, skiljer sig reglerna om hundar får vara okopplade eller inte. På Gränsö råder ett totalförbud mot okopplade hundar.

Enligt de komunala reservatföreskrifterna för Gränsö, får hundar inte gå okopplade.

Enligt de komunala reservatföreskrifterna för Gränsö, får hundar inte gå okopplade.

Foto: Emil Sandgrim

Västervik2019-07-27 07:00

En läsare hörde av sig till oss och berättade om en hundincident vid Gränsö. Personen berättade att dennes son hade stött på en stor hund under sin morgonpromenad. Hunden var inte bara okopplad utan visade också tänderna och morrade mot sonen. Läsaren undrade vad som faktiskt gäller för hundägare vid det komunala naturreservatet Gränsö.

– Det är väldigt enkelt. Det får inte vara några okopplade hundar på Gränsö och det gäller året om, säger Lars Kåremyr, kommunekolog i Västerviks kommun.

Han berättar att förbudet mot okopplade hundar i Gränsö återfinns i de kommunala reservatföreskrifterna, vilka blev en del av den nya skötselplanen som beslutades 2017. Det innebär att den för tillfället uppsatta informationen vid Gränsö, inte innehåller ett förbud mot okopplade hundar.

– Det är först under hösten som vi kommer att sätta upp de nya kartorna och reglerna som gäller vid Gränsö, säger Kåremyr.

Enligt honom bär hundägare ett stort ansvar för sina hundar. Det följs framförallt av lagen om tillsyn över hundar och katter.

– Som hundägare har man ett strikt ansvar för sina hundar. De ska hålla sina hundar under en sådan uppsikt att ingen kommer till skada eller upplever ett obehag, säger han.

Vad ska man göra om man möter en okopplad hund?

– Ta reda på vem som är hundägare och meddela personen att du upplevde ett obehag så att hen får en tankeställare. Sedan kan du göra en polisanmälan eller kontakta oss på miljö- och byggnadskontoret som har tillsyn över Gränsö, säger Kåremyr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!