Operationsteknik som ger ökad livskvalitet

Vi lever allt längre, dessutom ett rörligare och friskare liv. Det är främsta orsaken till att antalet höftprotesoperationer växer. I Västervik var man bland de första i Sverige med metoden att använda donerat ben vid en revision, det vill säga när man byter ut en höftprotes som är sliten eller har lossnat.

Gustav Hedbäck, ortoped och medicinskt ansvarig för bendonation vid Västerviks sjukhus, och Mattias Holst, operationssjuksköterska och benbanksansvarig. Foto: Lena Dahlberg

Gustav Hedbäck, ortoped och medicinskt ansvarig för bendonation vid Västerviks sjukhus, och Mattias Holst, operationssjuksköterska och benbanksansvarig. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2016-11-16 12:00

Donerade organ har nog de flesta hört talas om, men att donera ben – vad handlar det om? Den som ska genomgå en höftledsoperation kan mycket väl få frågan om hen vill donera sitt lårbenshuvud. Gustav Hedbäck, ortoped och medicinskt ansvarig för bendonation vid Västerviks sjukhus, berättar att donerade lårbenshuvuden tas till vara för att användas vid en så kallad revision.

– Lårbenshuvudet mals ner och används för att fylla ut bendefekter, man gör en ”benpackning”. När man ska byta ut en protes finns ofta bendefekter som behöver fyllas ut. Det är då bättre att fylla dessa bendefekter med donerat ben istället för cement. Man kan sedan cementera dit en ny protes.

Måste uppfylla kriterier

Västerviks sjukhus har lång erfarenhet av benpackning. Redan 1993 utfördes den första operationen med donerat ben i Västervik.

– Vi var tidigt ute i Sverige. Västervik fick en egen ”benbank” redan 1998. Tekniken att använda ben vid höftledsoperationer utvecklades i Holland under 1970-talet. Den var fortfarande i sin linda under 80- och början av 90-talet, säger Gustav Hedbäck.

– De som uppfyller kriterierna får frågan om de kan tänka sig att donera sitt lårbenshuvud som ändå tas bort, säger Mattias Holst, operationssjuksköterska och benbanksansvarig på Västerviks sjukhus. Den donerade benväven förvaras i minus 70 grader, i högst fem år. Man använder alltså inte patientens eget ben vid en eventuell revision, patienten får ben från en donator.

Antalet operationer ökar

Tillgången på donerat ben är just nu i balans sett till behovet. Det är dock viktigt att det hela tiden finns donerat ben.

– Annars går det kanske inte att genomföra en revision, vilket kan få till följd ett förlängt lidande för patienten.

Det är alltså avgörande för livskvaliteten.

På Västerviks sjukhus genomför man i snitt en revision i månaden. Antalet planerade höftledsoperationer ligger runt 120 per år. 

Räknar man även in frakturproteserna är det närmare 200 operationer per år.

– De främsta orsakerna är att vi lever ett längre och mer rörligt liv, säger Gustav Hedbäck.

– Ökningen kommer även leda till fler revisioner. Då är det bra att känna till att ett donerat lårbenshuvud kan förbättra livskvaliteten hos en annan patient.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om