"Ormar är inga keldjur och kräver stor kunskap"

Ormar är ett husdjur att fascineras av. Att studera och vara nyfiken på, men som kräver mycket kunskap. Det är några av anledningarna till att Gustav Johansson äger sju ormar.

Gustav Johansson har alltid fascinerats av ormar. Nu äger han sju olika ormar, åker gärna på ormmässor och har planer på att avla på kungspyton i framtiden. Här med Diesel, en hona som är cirka 1,5 meter lång. Foto: Lena Dahlberg

Gustav Johansson har alltid fascinerats av ormar. Nu äger han sju olika ormar, åker gärna på ormmässor och har planer på att avla på kungspyton i framtiden. Här med Diesel, en hona som är cirka 1,5 meter lång. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2017-01-29 10:00

Ormar och andra reptiler har alltid fascinerat Gustav Johansson. En av anledningarna till att han aldrig varit rädd för dem är säkert tack vare hans pappas inställning.

- Han sa alltid "sätt dig ner och studera dem".

Regnbåge är drömmen

Gustav är noga med att påpeka att ormar inte är något keldjur.

- De ska inte hanteras, man har dem för att fascineras av dem. Jag tycker också det är väldigt kul att åka på mässor och titta på ormar.

Diesel och Doris är två av ormarna. Kungspyton, där teckning och färg är ganska lika. Bruna nyanser, lite vitt och svart. Men arten finns i en mängd olika färgvariationer.

- Det är en ormuppfödares största dröm, att få fram en regnbågsfärgad kungspyton. De kan bli väldigt dyra.

Ormar är starka

Ett terrarie kan man bygga själv. Men det krävs att man tänker till lite extra när det gäller säkerhet, läser på och pratar med dem som kan.

- Terrariet måste vara väldigt tätt, där ventilationsgallret är limmat från insidan eller ordentligt skruvat. Det är också viktigt att det är lås på glasdörrarna. En orm är stark, den består ju nästan enbart av muskler och kan pressa sig mot glaset tills det glider upp om det inte är låst.

Gustav har inrett Diesels terrarie med en varmare zon som håller 30 grader, med hjälp av värmematta och lampor, och en något svalare zon där det är cirka 22 grader.

- Sedan måste det finnas en luftfuktare, om du inte sprejar varje dag. Och fräscht vatten. Kungspyton gör allt i vattnet; dricker, badar och gör ifrån sig i det.

Vill starta uppfödning

En kungspyton är inte giftig, den kramar ihjäl sitt byte, som i fångenskap består av döda möss eller råttor. Den blir runt 40 år, men det är svårt att veta, enligt Gustav Johansson.

Han säger att han oftast upplever att folk vill veta mer, att de blir nyfikna på hans ormar.

- Jag får ofta positiv feedback. Om någon yttrar sig negativt beror det oftast på okunskap. Ormar är till exempel inte slemmiga, de är lena.

- Min tanke är att avla på ormarna framöver, att göra ett företag av min hobby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om