"Orolig för att det blir en exkludering"

Det finns bara fördelar med att hålla kommunfullmäktiges möten på dagtid, anser flera politiker i Västervik. Kommunfullmäktiges ordförande Dan Nilsson (S) är inte lika övertygad. - Jag är orolig för att det blir en exkludering av vissa grupper.

Det finns delade åsikter om att hålla kommunfullmäktiges sammanträden på dagtid. Foto: Ellinor Harrysson

Det finns delade åsikter om att hålla kommunfullmäktiges sammanträden på dagtid. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2018-03-01 13:45

Kommunfullmäktige i Västervik har haft sitt första dagsammanträde. Mötet startade klockan 13.00 i måndags och tog slut strax efter klockan sju på kvällen.

Sverker Thorén (L) är en av politikerna som har varit drivande i frågan. Han föredrar att mötet hålls på dagtid, men var inte helt nöjd med tidpunkten.

- Jag hade hellre sett att vi började vid klockan nio på förmiddagen, så att man hinner hem till förkvällen. Det är så man tänker att det ska vara när det är dagsammanträde, sa Sverker Thorén i måndags.

Han var också kritisk till att så många ärenden skulle behandlas under ett och samma möte.

- Då kan man undra varför man ställde in sammanträdet i januari.

Måndagens möte var slut strax efter klockan sju på kvällen. En rimlig tidpunkt, anser kommunfullmäktiges ordförande Dan Nilsson (S).

- Vi hade mycket ärenden, men det har inget att göra med att vi ställde in sammanträdet i januari. Det var kanske tre ärenden som hängde kvar från januari, mer än så var det inte.

"Orolig"

Dagsammanträden kommer att testas vid ett antal tillfällen under våren. Därefter ska försöket utvärderas.

- Det är bra att vi ger det en chans, men jag är orolig för att det blir en exkludering av vissa grupper, säger Dan Nilsson. En del anställda har svårt att komma ifrån sitt arbete, och det måste man ha en djup förståelse för.

Sverker Thorén anser att mötet borde ha startat tidigare. Vad säger du om det?

- Vi kommer att starta vid 09.00 också. Vi testar lite olika tider.

Vid det senaste sammanträdet var 18 ledamöter frånvarande. Moderaten Jon Sjölander (M) menade att det krävs bättre framförhållning om mötet ska hållas på dagtid.

Var det ovanligt många frånvarande på mötet?

- Nej, inte enligt min bedömning. Det var inget utmärkande, säger Dan Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om