Oron: Är ekarnas grenar farliga?

Väldiga ekar längs Norrlandsvägen har vuxit sig rejält stora och en av dem, i närheten av Vålningbo, kan vara kommunens största. Oroliga invånare har hört av sig, men grenarna över vägen ska vara säkra för förbipasserande.

De stora ekarna inventerades av Trafikverket för ungefär ett år sedan. Då tog man bort sådant som kunde vara en trafikfara.

De stora ekarna inventerades av Trafikverket för ungefär ett år sedan. Då tog man bort sådant som kunde vara en trafikfara.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2019-03-29 10:00

Det har tagit flera hundra år för ekarna att växa sig stora. De är stora och vackra, men kan också potentiellt vara farliga. Det har medlemmar ur allmänheten dryftat oro om.

Det rör sig om flera ekar på Norrlandsvägen – väg 810 – som uppnått en hög ålder och ett stort omfång. En ek i närheten av Vålningbo kan enligt kommunekologen Lars Kåremyr vara en av de största vi har i kommunen.

För ungefär ett år sedan var Trafikverket och Länsstyrelsen ute och tittade på ekarna längs en längre sträcka på Norrlandsvägen för att avgöra om de utgjorde en fara för trafiken och människor. Då sågade man av grenar som bedömdes vara farliga. Det berättar Jan-Olof Berg på Trafikverket.

– Det fanns ett antal farliga grenar och dem tog vi bort. Vi kanske får återkomma till dem om ett par år igen men nu ska allt farligt vara borta, säger Jan-Olof Berg.

Ekar har en särskild ställning. Förr var de fridlysta, men så är det inte längre. Ju äldre träden blir, desto mer troligt är det att det hyser fridlysa arter. Länsstyrelsen skriver att det tar mellan 2-300 år för en ny ek att få de här viktiga kvalitéerna.

Av den anledningen får man inte heller hur som helst ta ner ett träd som står på sin tomt. Magnus Grimheden på länsstyrelsen i Kalmar län säger att länsstyrelsen gärna hjälper till med samråd om man är tveksam till vad man får göra på sin mark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!