Magdalena Borgemo är ordförande i Lärarförbundet och hon är mycket oroad över hur det ser ut.
– Nu under flera års tid har vi haft utlysta tjänster som måste tillsättas med obehörig personal på vikariat, det drar ner kvaliteten på undervisningen och ökar pressen på de behöriga lärarna som får jobba mer för att täcka upp, säger hon. Svårast är situationen för skolorna på landsbygden.
Enligt Magdalena Borgemo saknas det 65 000 behöriga lärare i landet och Västerviks kommun hör inte till de mest attraktiva. Förra året rankades skolorna i kommunen till plats 80 av 290 i en undersökning av Lärarförbundet. Många saker har förbättrats, utom lärarlönerna där kommunen kommer på plats 249 av 290 i landet.
– Vi gör försök att göra kommunen mer attraktiv, men det gör ju alla andra kommuner också, så vi kommer ju inte framåt i jämförelse, säger Magdalena Borgemo.
De man gjort för att förbättra är att ge nyutexaminerade lärare lön från första juli och att alla nya ska få en mentor första året.
Magnus Bengtsson är Barn och Utbildningschef och han håller med om att kommunen har problem.
– Det här är ju en stor utmaning och ett arbete som vi håller på med hela året, inte bara under sommaren säger han.
Jämfört med hela riket tycker Magnus Bengtsson att kommunen har klarat sig bra i rekryteringen, lärare har lockats hit från närliggande kommuner och även från storstäder.
– Lönen är viktig, men det finns tydligen andra faktorer som gör att man vill flytta till Västervik.