Östersjön är väldigt sårbar

Östersjön är ett starkt hotat innanhav. Målen för att minska utsläppen som sattes upp 2007 av de elva länder som har gräns mot innanhavet, har inget land lyckats med. Sverige gör mycket men lyckas ändå inte nå ända fram.

Akko Karlsson (MP) berättar om arbetet med Östersjön. Foto: Anders Sjögren

Akko Karlsson (MP) berättar om arbetet med Östersjön. Foto: Anders Sjögren

Foto:

Västervik2018-03-06 15:30

Baltic Sea Action Plan 2007 är en plan där länderna som har kustområde mot Östersjön tog på sig att genomföra åtgärder för att minska sina utsläpp i Östersjön fram till 2021. Nu visar en rapport från WWF (Världsnaturfonden) att inga av länderna kommer att nå sina uppsatta mål. Minst dåliga är Sverige följt av Finland.

Vår tidning kontaktade Akko Karlsson (MP) som arbetar politiskt med Östersjöns framtid.

- Först ska sägas att Östersjön är väldigt sårbar. Det är liten cirkulation med vatten genom Öresund. Man ska komma ihåg att Östersjön under lång tid har använts som ett avloppsdike av alla län utmed innanhavet, säger hon.

Över hälften av havsbottnarna i Östersjön är döda, algblomningen ökar vilket leder till mer syrebrist av havsbottnarna när de döda algerna ska brytas ned.

- Det är för sent att vara pessimist. Nu måste alla spotta i nävarna och hjälpa till.

Blir dricksvatten

Sverker Thorén (L) som också arbetar aktivt med frågorna om Östersjön anser att Sverige kan göra mer än det man har gjort sedan 2015.

- Den rödgröna regeringen har inte lyckats fortsätta med det fokus på Östersjön som den tidigare regeringen gjorde, säger han.

Han anser att Sverige kan påverka Östersjöns framtid på ett bättre sätt än vad som sker idag.

Akko Karlsson håller inte med.

- Den här regeringen har gjort väldigt mycket för att minska utsläppen i Östersjön. Man har satsat 600 miljoner kronor för att rena utsläppen.

Enligt Akko är det inte de utsläpp som sker idag som är det största hotet mot Östersjön utan de utsläpp som redan har gjorts.

- De ackumulerade utsläppen är de största hoten mot Östersjön. Det finns väldigt mycket hormonstörande ämnen i Östersjön idag. Vatten är ett kretslopp och det vatten som avdunstar från Östersjön regnar ner över oss och blir till dricksvatten.

Idag har en nyfött barn upp till 500 olika främmande ämnen i kroppen.

- Jag har själv gjort tester på vad jag har i min kropp. Det är bland annat 14 olika dioxiner, DDT och flamskyddsmedel.

Hur kommer Östersjön att må om tio år?

- Jag är obotlig optimist. Utsläppen har minskat men vi har fortsatta problem med gamla utsläpp, säger Akko Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om