Under hela veckan har biblioteket på Västerviks gymnasium hållit stängt på grund av städning efter omfattande nedskräpning.
- Ända sedan läsåret började har vi upplevt en förändring, säger Jörgen Jonsson, gymnasiechef. Tidigare har vi aldrig behövt vara här och poängtera vad man får och inte får göra, men under våren har det varit en lavin.
Det handlar om smutsiga ytterskor som läggs upp på stolar, bord och soffor. Godispapper och snus som slängs och spottas ut på golvet. En omfattande skadegörelse som har pågått i flera månader.
- Det är väldigt tröttsamt. Vårt fokus ska ligga på utbildning - inte på att prata med eleverna om var man spottar ut sitt snus. Det är alldeles för låg nivå.
Jörgen Jonsson pekar mot en grupp soffor i biblioteket.
- Just i sofforna ser vi att man gärna lägger upp sina smutsiga skor. Om 100 elever gör det så är möblerna snart förstörda.
Kostar tusentals kronor
Snuset spottas ut hejvilt och sitter på både väggar, golv och tak.
- Det är likadant i klassrummen, och även i korridorerna. Klotter och nedskräpning. För ett tag sedan var det någon som hade kletat fast en knäckebrödsmacka på ett träräcke, säger Jörgen Jonsson.
- Då kan man fundera på hur eleverna har det hemma. Sitter man med smutsiga skor i soffan där också?
Att städa hela biblioteket är inte gratis.
- Vi pratar om tusenlappar. Och vi har ingen reservpott vi kan ta pengar från. Vi har en budget som vi har blivit tilldelad och den får vi förhålla oss till. Sedan får man göra mindre av något annat, färre böcker eller färre studieresor, vilket drabbar eleverna i slutändan, säger Jörgen Jonsson.
Ett annat bekymmer han ser är elevernas inställning till problemet.
- Tyvärr bemöts vi ofta av nonchalans. Skolan har en massa ansvar, men någonstans går en gräns för vad personalen kan lägga tid på.
Kan polisanmälas
Nu överväger skolan om man ska betrakta nedskräpningen som skadegörelse, och göra en polisanmälan.
- Vi funderar fortfarande på hur vi ska hantera det. Det vi vet är att vi inte kan fortsätta ha den här situationen, att det inte blir några konsekvenser.
Behöver ni ändra några rutiner kring biblioteket?
- Vi vill att det ska vara en öppen plats även i fortsättningen. Vi har 1 100 elever på skolan och om 100 av dem inte sköter sig så ska det inte bestraffa alla. Biblioteket är en viktig demokratisk institution, det är hjärtat i skolan.
Gymnasiet lägger mycket pengar på sitt bibliotek, närmare en halv miljon kronor om året.
- Vi är otroligt stolta över vårt bibliotek. Det är inte många skolor som har de här miljöerna, säger Jörgen Jonsson.
Vad vill du skicka med för uppmaning till föräldrarna?
- Västerviks gymnasium är hela kommunens angelägenhet. Eleverna har rättigheter men också skyldigheter. En enkel skyldighet är att man ska vara rädd och aktsam om våra miljöer. Det kan vara en bra sak att prata om hemma vid matbordet.