Totalt handlar det om 250 miljoner kronor som Sveriges Radio ska spara, varav 150 på personalkostnader. Sammanlagt 180 tjänster ska bort, varav 100 varslas.
För P4 Kalmar, med redaktioner i Kalmar och Västervik, handlar det om två tjänster. Den ena är en administrativ tjänst och den andra är en arbetsledartjänst på redaktionen.
Sammanlagt finns det ett 20-tal anställda på P4 Kalmar.
De anställda fick information om beskedet vid ett möte på onsdagseftermiddagen.
– Det var chockartat. Stämningen är ganska dämpad, säger journalisternas klubbordförande Martina Lingefjord efteråt.
Martina, som bor i Vimmerby, tillägger att de har vetat om ända sedan i september att det var stora besparingar på gång inom Sveriges Radio, så ur den aspekten är det skönt att de nu har fått ett besked.
Det betyder dock inte att de är överens med arbetsgivaren, rent fackligt. Förhandlingarna har avslutats i oenighet.
– Vi inom SJF vill inte att det ska ske några neddragningar alls på redaktionerna.
Lingefjord konstaterar att onsdagens besked har skapat mycket oro hos de anställda, eftersom det även innebär en omorganisation. Fortfarande finns det många obesvarade frågor.
– Vi har inte fått veta än vad vi ska göra mindre av. Det är inte tydligt.
De anställda är rädda för att neddragningen ska leda till att de får en ökad arbetsbörda.
Samtidigt finns det en oro för att det ska påverka kvalitén på ett negativt sätt.
– Det är väldigt sorgligt, säger Martina Lingefjord avslutningsvis.
Anledningarna till sparkravet är flera: inflationen, det pressade säkerhetsläget och dyrare utrustning. Det har redan märkts i programutbudet – "Public service", "Människor och tro" och "Odla med P1" samt radioföljetongen har redan lagts ned.
– Det räcker inte med att vi har samma ekonomiska problem som alla andra. Vi har nu höjda säkerhetskrav. Allt det här gör att det har kommit nya lagkrav och förväntningar på Sveriges Radio, har SR:s vd Cilla Benkö tidigare sagt till TT.
I ett blogginlägg skriver hon att Sveriges Radio nu "prioriterar utveckling som vi tror är helt nödvändig om vi framöver ska kunna vara ett fortsatt starkt företag".
På Ekot görs flera neddragningar. Ekots Kinakommentator tas bort. Kinapodden i P1 läggs också ner. Även tjänsten som Sveriges Radios klimatkorrespondent tas bort.