Lars-Göran Andersson är föreståndare för Återbruket i Västervik. Det ligger granne med avfallsanläggningen i Målserum. Här tar man hand om mycket som människor lämnar in i stället för att det ska slängas.
Hit kommer alltid en strid ström med människor för att lämna in sådant man inte längre vill ha. Även hela dödsbon kommer in till oss, säger han.
Ungefär 80 till 90 procent av det som lämnas vidare säljs åter i olika former. Det som slängs sorteras upp i olika material och metaller.
- Ett exempel är aluminiumkastruller där vi tar bort handtagen för att ta vara på aluminium. Ett annat exempel är kopparrör som vi tar bort plasten som omsluter rören och återvinner kopparen.
Reparerar och tar till vara
- Återbruket består av flera byggnader. Många av dem är även de återvunna, berättar Lars-Göran.
- Takstolarna till snickeriet kommer från en fastighet från Hjorted. Här har vi hus vi tagit tillvara från både Gamleby och Västervik.
I snickeriet gör man bänkar och stolar samt tar hand om trämöbler som inte är allt för förstörda. Men man gör mycket annat också.
- Vi har också fått förfrågan om att bygga fågeltorn till sjön vid Målserum.
Lars-Göran visar på cykelverkstaden, där man lagar upp cyklar som lämnas in.
- Jag tror att det är det som säljer bäst. Vi reparerar inte cyklar här förutom att vi gör i ordning trasiga cyklar som vi sedan säljer.
Även mängder med gräsklippare tar man tillvara.
- Vi tömmer dem på bensin och olja innan de kasseras. För slängde folk sina gamla gräsklippare och då rann både bensin och olja ut i naturen, nu tar vi hand om det. Vi får in mellan 500-600 gräsklippare om året.
I närheten av verkstaden och snickeriet finns en butik, där man säljer mycket. Förutom prydnadssaker och det man kan hitta på en vanlig loppis, finns här också byggnadsmaterial från fönster och dörrar, till köksinredningar till kranar och handfat.
Bostadsbolaget använder sig utav oss när man ska renovera sina lägenheter. Vi tar med oss sådant som vi kan sälja vidare.
Återbruket tar hand om allt, även människor.
I första hand tar vi hand om människor som har svårt att komma ut på arbetsmarknaden. Det var så det började en gång, men verksamheten har utvecklats. Här tar vi hand om både människor och miljö.
Här finns plats för 30 praktikanter.
- Idag är det bara 20 praktikanter hos oss. Vi har också ungdomsanställningar som jobbar här sex plus sex månader förknippat med studier.
Anledningen till att det inte finns fler praktikanter på Återbruket i dagsläget är Fas 3, säger Lars-Göran.
- Vi har svårt att få till oss fler platser från Arbetsförmedlingen, då man har gjort om fas 3.