Omkring 15 procent av befolkningen är överkänsliga mot någon form av mat och vissa allergier är vanligare just bland barn. Allergi mot mjölkprotein och ägg är vanligast i unga år men många växer ifrån det när de blir äldre. Allergier mot nötter och fisk följer däremot oftast med genom hela livet. Allergierna måste hanteras både i hemmet och i skolorna.
I Västerviks kommun tillverkas all mat för allergiska elever i Luddes specialkostkök. Lotta Larsson jobbar med just specialkosten och berättar att de dagligen tillagar ett 30-tal olika recept. Den största kategorin är laktosintolerans där de lagar mellan 180 och 200 rätter varje dag. Stora mängder veganska, vegetariska och glutenfria rätter lämnar också köket, men även en hel del ovanligare allergier hanteras. Det kan vara allt från citronsyra till paprika eller vitlök som inte får finnas i rätten.
En del matallergier är så pass vanliga att vissa ingredienser tagits bort helt från maten som Luddes kök lagar.
– Vi använder varken sojaprodukter eller nötter i någon av vår mat, berättar Lotta Larsson.
Det är mycket teoretiskt arbete bakom varje rätt som ska anpassas till de olika allergierna. Näringsinnehållet måste alltid hållas, plockas för mycket bort måste nya ingredienser läggas till.
– Det är främst korsallergierna som gör planeringen svår, att den som inte tål äpple inte heller tål curry till exempel, säger Lotta Larsson.
Clary Ruisla är ordförande för Astma- och allergiföreningen i Västervik. Föreningen jobbar bland annat med att öka kännedomen om matallergier bland barn. Många är medlemmar i föreningen just på grund av att deras barn har matallergier. För Clary Ruisla är spridandet av kunskap om allergier viktigt, men även att det går att förlita sig på vad forskningen säger.
– Sånt som forskare tvistar om borde det forskas mer om. Om att dricka mjölk som barn är bra eller dåligt för framtida allergier, eller om man kan äta fisk eller inte som gravid. Så att alla vet vad som gäller, säger hon.
Astma- och allergiförbundets forskningsfond finansierar forskning kring allergier. Nu vill de identifiera vilken forskning om barns matallergier de ska satsa på framöver. En enkät till allmänheten är första steget.
– Vår förhoppning är att kunna identifiera de behov som barnfamiljer med matallergi har, säger Robert Hejdenberg, ordförande för forskningsfonden.
Resultatet från enkäten ska användas för att välja ut vilka forskningsområden som fonden ska uppmuntra genom finansiering.