Parkeringspris höjs med 150 procent

Priset för parkeringskort i centrum höjs med 150 procent, från 200 kronor till 500 kronor. Det är inte den enda höjningen på parkeringsområdet. De nya taxorna upprör.

Där man i dag betalar åtta kronor i timmen för parkering kommer man 2019 betala 12 kronor.

Där man i dag betalar åtta kronor i timmen för parkering kommer man 2019 betala 12 kronor.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2018-12-19 18:30

Under måndagen beslutade kommunfullmäktige bland annat att höja parkeringspriserna. Att parkera en timme i centrala Västervik på platser med en parkeringsautomat blir exempelvis dyrare. I dag kostar det 15 kronor i timmen på de allra mest central parkeringarna, 2019 blir priset istället 20 kronor.

Störst blir höjningen för de som köper parkeringskort. Där ökar priset från 200 kronor i månaden, till 500 kronor.

Taxorna har inte höjts sedan 2013, vilket är en av förklaringarna till prishöjningen. Det säger Daniel Niklasson som är chef för samhällsbyggnadsenheten i Västerviks kommun. Han säger också att man nu tagit ett omtag på alla taxor som sorterar under enheten, för att få en mer enhetlig prissättning.

– Man kan också argumentera för att vi har varit "för billiga" under de fem år som vi inte höjt avgifterna, på det sättet har de varit skattesubventionerade, säger han.

Intäkterna från parkeringarna ska bland annat täcka driften och övervakningen av parkeringarna, men även dra in pengar för de parkeringar som man valt att låta vara avgiftsfria.

– Jämför man exempelvis med att köpa ett månadskort på KLT istället så tycker jag inte att kostnaden är särkilt hög, säger Niklasson.

Tobias Ahlstedt på Västervik Framåt säger att ökade taxor kan påverka centrumhandeln på lång sikt.

– Om fler inte kan ta bilen hit för att komma till jobbet, kanske man hellre tar den till ett handelsområde för att få med sig mer varor hem efter jobbet, resonerar han.

– Men för centrumhandeln är den stora frågan den om parkeringsskivorna. Det vi nu vill är att man ändrar tiden man får stå på vissa platser, och gör den längre. Som jag förstår det är ett sådant arbete igång.

En som är upprörd över beslutet är Åsa F. Jägerhorn. Hon är konstnär och verkar och bor på Gamla Öster i centrala Västervik. Eftersom hon har företag i centrum har hon rätt till ett så kallat nyttokort. Den avgiften höjs med 50 procent, från 3 000 kronor om året, till 4 500 kronor.

– Det är fullständigt vanvettigt. Vill de inte ha folk i centrum? Dels handlar det om parkeringsskivorna, där är tiden man får stå för kort, men för mig och alla som bor i centrum blir det väsentligt mycket dyrare att bara ha bilen i närheten av bostaden.

– Vi vill profilera oss som en stad som vill vara framåt och för turisterna. Som det ser ut nu kommer de inte vilja stå här, det går ju inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!