Partiet vill höja språkkunskaperna

Moderaterna vill införa språkombud och vårdserviceteam inom kommunens äldreomsorg. Partiet vill också införa minikrav på språkkunskaper vid anställning.

Moderaten Jon Sjölander har lämnat in en motion om språkkrav inom äldreomsorgen.

Moderaten Jon Sjölander har lämnat in en motion om språkkrav inom äldreomsorgen.

Foto: Ulrik Alvarsson/arkiv

Västervik2019-04-08 16:30

Moderaterna vill se till att personal inom äldreomsorgen i Västerviks kommun har tillfredsställande kunskaper i svenska och att ett språkkrav ställs vid anställning. Alternativt ska en plan upprättas vid anställning där det framgår hur den anställde ska kunna uppnå språkkraven.

– Jag tycker att det är fullt realistiskt krav att ställa. Det gör vi normalt sett när vi rekryterar, säger Jon Sjölander (M), andre vice ordförande i socialnämnden.

– Vi måste upprätthålla kvaliteten som vi förväntar oss av välfärdstjänster, tillägger han.

Jon Sjölander är noga med att påpeka att språkkraven inte behöver vara uppnådda vid anställning.

Moderaterna föreslår också att kommunen ska införa språkombud. Språkombuden är medarbetare som har som uppgift att hjälpa sina kollegor med sin språkutveckling. På det sättet kan de medarbetare som behöver lära sig bättre svenska möjlighet att utveckla sina kunskaper under anställningens tid.

Jon Sjölander lyfter också fram att det är viktigt att äldre som talar ett annat språk än svenska ska få vård och omsorg på det egna språket.

Partiet föreslår också att ett vårdserviceteam införs med arbetsuppgifter som dukning, matservering, promenader och städning. Tjänster inom vårdserviceteamet skulle inte kräva lång vårdutbildning eller godkänt i svenska på gymnasienivå.

Jon Sjölander påpekar att Moderaternas förslag är ett sätt att förebygga främlingsfientlighet.

– Genom att ställa krav undviker vi att människor blir främlingsfientliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!