– Majoriteten hade presenterat ett förslag som fick ett brett stöd, säger Dan Nilsson (S), ordförande i kommunfullmäktige, när vi når honom på tisdagsförmiddagen.
Budgetförhandlingen avslutades runt klockan halv nio på kvällen. Det efter att majoritetens förslag hade lagts fram, de övriga sju partierna hade lagt fram sina egna budgetar och politikerna fört fram synpunkter och debatterat. Det blev ett 70-tal säryrkanden (de andra partiernas enskilda krav, reds anm.) som sedan behandlades.
– Av säryrkandena var det ett 30-tal voteringar. Ingen var i närheten av ett bifall. Många av förslagen låg redan i linje med det vi har påbörjat eller var liknade de förslag som vi har. Vi valde att gå på majoritetens budget, säger Dan Nilsson.
Under sammanträdet var det dock ett parti vars budget inte behandlades.
– Vi tog inte upp Socialisterna-Välfärdpartiets budget. Den saknar ekonomisk förankring och är inte seriös. De beskriver inte varifrån pengarna ska tas. De säger inte att deras förslag innebär en skattehöjning på åtta kronor eller nedskärningar på andra områden, säger Dan Nilsson.
Johannes Regell (SV) säger att de inte är särskilt oroliga utan tar det här med ro. Han menar att deras budget inte är för en styrande majoritet.
– Kommunerna måste få större resurser från staten. Någon måste kräva det eftersom välfärden går på knäna. Alla vet det, säger han.