Påsken kan innebära fara för djuren

Påskbordet är för många en av påskens höjdpunkter. Men för hundar och katter kan påsken vara förenad med livsfara. Här är det du behöver veta för att hålla din pälskling säker i helgen.

Mat som är vanlig att äta i påsk kan vara giftig för husdjur.

Mat som är vanlig att äta i påsk kan vara giftig för husdjur.

Foto: Jurek Holzer/TT

Västervik2019-04-19 11:30

Det är allmänt känt att choklad inte är nyttigt för hundar. Att däremot något så oskyldigt som dina påskliljor kan vara skadligt för katter är det färre som vet om. I påsk riskerar många husdjur att bli förgiftade. Patrik Olsson på Agria Djurförsäkring informerar i ett pressmeddelande om riskerna. För hundar är fet och salt mat, vindruvor och russin samt hårda nötter det som kan ge problem med magen eller akut njursvikt.

– Ge din hund ett eget påskägg med tuggben och hundgodis och passa samtidigt på att berätta för barn och gäster att hundar inte tål äta påskmat och godis. Fet och salt mat kan ge magsmärtor, och choklad kan vara direkt livsfarligt, säger Olsson.

När det kommer till katter kan påskblommor agera ulv i fårakläder. Låt dig inte luras av den härliga doften och de vackra färgerna – påskliljor, hyacinter samt liljor inom släktena Lilium och Hemerocallis är mycket giftiga för katter. Växtsaften kan skada kattens mun och matsmältningssystem, och om det vill sig riktigt illa kan det hela få en dödlig utgång.

Även påskpyntet kan vara farligt. Djuren kan börja leka med ditt pynt, som kycklingar, fjädrar och annat. Får de i sig detta kan det leda till magproblem, och i värsta fall kan det innebära operation, går att utläsa i pressmeddelandet.

Om du märker att ditt husdjur beter sig annorlunda än vanligt och exempelvis kräks eller har förändrad aptit är det klokt att kontakta en veterinär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!