Flyttar från centrum och bygger nytt på Lunnargatan
Han var först ut på Ljunghedens industriområde, köpte 7 000 kvadratmeter 2010 och satte upp ett staket för sina kunders bilar. Så småningom även en ankomsthall. Sedan hände inte så mycket mer. Men tankarna på att expandera fanns förstås redan då.
Nu har vi bestämt oss för att fortsätta med etapp två. Under vintern kommer vi att bygga kontor och personalutrymmen, tvätthall och uppställningshall. Allt som allt cirka 1 200 kvadratmeter. Förhoppningsvis blir det inflyttning om ett år.
Snart 40 år i branschen
Pelle Hallen är uppvuxen i Hummelstad, i det hus han fortfarande bor i. Föräldrarna Tore och Elsa Hallen hade en taxirörelse med två bilar. Men Pelle ville inte jobba som chaufför, han satsade istället på en utbildning inom bygg och anläggning.
När sedan Västerviks kommun slutade med egna skolbussar till Blackstad, Hallingeberg och Ankarsrum 1978 bestämde han sig trots allt för att prova.
Jag köpte en åttasitsig Ford för 78 000 kronor. När Elsa slutade köra 1983 tog jag över även den bilen.
1984 tog Pelle Hallen företagsnamnet Hallens Buss AB, två år senare köpte han den första lite större bussen, med plats för 20 personer. Då anställde han också den första busschauffören.
Handikappvänligt
Sedan dess har det hänt en hel del i företaget. De mörkblå bussarna med konstnären Henry Gustafssons svalor är numera välkända över ett betydligt större område än Västerviks kommun.
Kvalitet är ett ledord för oss. En del blir bäst på att vara billiga, vi vill vara bäst på kvalitet. Därför har vi till exempel färre säten än normalt i bussarna, vilket ger mer benutrymme.
Han har också varit först med mycket, fast han inte "behövt".
Alkolås och hjärtstartare har vi haft länge. I den nya långfärdsbussen, med 51 platser, har vi dessutom en hiss för rullstolsburna eller andra som har svårt att kliva på en buss. Vi kan också plocka bort säten för att få plats med rullstolar.
Nästa generation
Äldsta sonen Robin har valt en annan yrkesbana, han är rörmokare men sitter med i företagets styrelse. Son nummer två, Victor, jobbar däremot hos Hallens Buss.
Jag har nog alltid kunnat tänka mig att bli egen företagare, och sett pappa som en förebild, men tänkte utbilda mig inom ekonomi först. När jag inte kom in på den utbildning jag ville började jag i vår verkstad i Ankarsrum istället. Där jobbar jag med service, reparationer och däck till våra egna fordon, men även till externa kunder. Dessutom har försäljning och montering av extraljus med den nya ledtekniken blivit en stor produkt hos oss.
Personalen viktig
Hallens Buss har 15 anställda, varav elva busschaufförer. Dessutom hyr man in ytterligare tre chaufförer.
De är väldigt viktiga eftersom de tillsammans med reseledarna är företagets ansikte utåt. Det är svårt att få tag på riktigt bra busschaufförer, därför är jag väldigt rädd om den personal jag har, säger Pelle Hallen.
Företaget har nu 15 bussar, varav tre stora som tar mellan 45 och 51 passagerare. Omsättningen ligger runt 26 miljoner kronor. Satsningen på tio nya bussar, med KLTs logotype och gula färg, har varit möjlig tack vare det tioårskontrakt som Hallen Buss lyckades få gällande skoltrafiken och som börjar gälla augusti 2017.
Det betydde väldigt mycket. Annars hade vi nog inte vågat den här tiomiljonerssatsningen på Lunnargatan, säger Pelle Hallen.
Nästa steg är att blicka framåt några år, att förbereda ett generationsskifte.