Personalen trötta på måsarna

Både personal och boende på Rosavilla i Västervik har tröttnat på måsarna som varje år bygger bon i området och våldsamt försvarar sina unga.

Draken som skulle skrämma bort måsarna fungerar inte.

Draken som skulle skrämma bort måsarna fungerar inte.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2019-05-15 18:00

– Tidvis får personalen gå med paraply när vi går mellan husen för att skydda oss när de attackerar, säger en i personalen, som vill vara anonym.

Under den här tiden kan personalen inte heller sitta utomhus med de äldre på boendet på grund av anfallande måsar. Många av de äldre hindras också från att sitta ute på sina balkonger av skränande och anfallande måsar.

– Vi gör så gott vi kan, säger Pelle Svensson, förvaltare på Bostadsbolaget.

– När de bygger bon tar vi bort och har de lagt ägg pickar vi äggen. Men det är ett evighetsarbete som måste pågå hela tiden, på tak, sluttningar och i ventilationstrummor. Måsarna kan dessutom lägga ägg upp till tre gånger per säsong.

Från balkongen utanför personalens fikarum, en balkong som de inte kan använda på grund av måsarna, syns tre måsbon på taken intill. En drake sattes för några år sedan upp för att skrämma bort dem, men det har inte hjälpt.

– Det har visat sig att de är ganska ineffektiva. De funkar ett tag, men sen vänjer sig måsarna vid dem, säger Pelle Svensson.

Personalen tidningen pratat med tycker det är obehagligt att gå mellan husen för att se till de boende.

– Man blir skiträdd!

Pelle Svensson påpekar att det inte är värre på Rosavilla än någon annanstans i staden.

Men borde det inte vara viktigt att prioritera ett äldreboende, där både boende och personal ofta behöver röra sig över gården?

– Det gör vi, säger Pelle Svensson.

Från personalens balkong på fjärde våningen syns tre måsbon.
Från personalens balkong på fjärde våningen syns tre måsbon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!