Peter Gustafsson om nystarten: "Hojrock har verkligen blivit en familjegrej"

Peter Gustafsson är mitt uppe i förbokningar, marknadsföring och inbokning av utställare till sommarens Hojrock, den 21:a gången i ordningen. På sätt och vis en nystart, eftersom man i år valt både nytt datum och ny plats.

Hela familjen Gustafsson/Johansson är engagerade i Hojrock. Peter, Tuva, Tilde, Maria och Emmie. Foto:privat

Hela familjen Gustafsson/Johansson är engagerade i Hojrock. Peter, Tuva, Tilde, Maria och Emmie. Foto:privat

Foto:

Västervik2017-02-19 11:00

Peter Gustafsson, Mr Hojrock vid det här laget, kör själv inte motorcykel för tillfället. Han säger att familjen och arbetet tar all tid just nu. Kanske får han mer tid över när arrangemanget flyttas till början av sommaren. Årets Hojrock går nämligen av stapeln den 15 till 17 juni, en dryg månad före den traditionella Hojrockshelgen.

– Det är ett par veckors efterarbete, men jag kommer kunna vara ledig hela juli. Det blir vår första lediga sommar på mycket länge.

Drivit flera restauranger

När kollegan David Axelsson får höra att Peter Gustafsson är utbildad datatekniker och att han undervisat i programmering har han svårt att hålla sig för skratt. Jo jo, det har gått några decennier sedan dess. Det var hans första jobb, sedan dess har Peter Gustafsson bland annat drivit klädbutik och flera olika krogar i Västervik. Tills han en dag tröttande och 1991 bestämde sig för att börja plugga i Linköping istället.

Siktet var dock fortfarande inställt på företagande. Efter kurser i ekonomi höll han själv i en utbildning om EU, pluggade spanska och åkte till Spanien för att hjälpa svenska företag med etablering.

1997 var Peter Gustafsson tillbaka i Västervik, där han öppnade Krabbes krog på Västervik Resort Lysingsbadet. Samma år som Per Johansson startade Mc-dagarna på Gränsö.

Det där första året var det kanske runt 700 hojåkare som tog sig till Västervik, men evenemanget växte och 1999 bildade Peter Gustafsson och Per Johansson gemensamt bolag för att driva Mc-dagarna tillsammans.

– Runt 2006 var det som störst med 4500 personer som campade, dubbelt så många på konserterna och cirka 14 000 mässbesökare.

Sedan 2008 driver Peter Hojrock i egen regi.

– Det hade dykt upp så många "mc-dagar" lite överallt i Sverige, så nån gång i den där vevan bytte jag namn till Hojrock.

Mansdominerad bransch

Ungefär samtidigt kom även den stora nedåtgången inom mc-branschen.

– 2007 var det 17 000 nyregistreringar av mc, året efter sjönk det till 6 000 ungefär. Det blev tvärstopp för hela branschen, något som även drabbade Hojrock. Vi hade plötsligt bara hälften av besökarna mot när vi var som störst.

Den nedåtgående trenden fortsatte och inför sommaren 2013 bestämde man att det skulle bli den sista Hojrock om det inte vände.

– Men antalet besökare började öka igen, så vi fortsatte.

Det behövdes dock en del nytänk. Peter Gustafsson införde gratis Hojrockshelg för alla som tog mc-kort och så Brudar, bågar & bubbel, ett minievent bara för tjejer.

– Branschen var, och är fortfarande, väldigt mansdominerad. Tjejerna är dåligt representerade i alla led och det finns inte alls samma utbud för tjejer när det gäller mc, kläder och allt runt omkring. Något vi vill ändra på.

Sluta eller flytta

Sommaren 2016 flyttades Brudar, bågar & bubbel till Västervik Resort Lysingsbadet. Dels för att ge eventet en möjlighet att växa, dels som ett test när det gällde att flytta hela Hojrock till Lysingsbadet.

– Det finns många anledningar. Vi ville byta helg eftersom det är svårt att få utställare till Västervik sista helgen i juli. Det är också dyrare att driva Hojrock på Gränsö, det har blivit för trångt och det är svårt med logistiken. Vi stod inför att sluta eller att flytta Hojrock någon annanstans, säger Peter Gustafsson.

Än så länge är det mest Peter och David som jobbar med förberedelserna, men under genomförandedagarna är hela familjen involverad. Ett arrangemang som de tre döttrarna för allt i världen inte vill missa.

Maria Johansson och Peter Gustafsson - paret Hojrock. Hunden heter Aston. Foto: Lena Dahlberg
Maria Johansson och Peter Gustafsson - paret Hojrock. Hunden heter Aston. Foto: Lena Dahlberg
Fakta
Peter Gustafsson
Bor: på Gåserum sedan 2006
Familj: sambo med Maria Johansson, döttrarna Tilde, 15, Tuva, 13 och Emmie, 7
Husdjur: Aston, en spansk vattenhund
Gör: driver Hojrock, men också företaget Kryddskafferiet tillsammans med Lucas Covarrubias
Kör: en BMW i3 årsmodell 2016, "Jag kommer aldrig mer köpa en vanlig bil"
Kopplar av med: resor, gärna Spanien
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om