- Det är upprörande att vänsterpartierna vill ta bort RUT men inte ROT. Det tycker vi är en jämställdhetsfråga, då många kvinnor har fått arbete genom rut, och rot ofta är mansdominerat, säger Lisbeth Lennartsson (c), andra namnet på riksdagslistan.
Ökat kundantal
Igår besökte Lennartsson, och Mats Hugosson, första namnet på kommunlistan och Eva-Lena Fungmark, första namnet på landstingslistan, företaget Städcentralen.
Det är en arbetsplats med 45 anställda, som utför städ och servicearbeten till både kontraktsstäd och hemservicekunder. Innan det blev möjligt med rot-avdrag hade Städcentralen endast fyra hemservicekunder i kommunen. I dag har företaget 60 kunder som beställer exempelvis fönsterputsning eller städning i hemmet.
- Det har kommit till 11 000 nya tjänster inom hemservice i Sverige genom rut-avdraget, säger Städcentralens vd Per Andrae.
- De flesta kunderna i denna grupp är barnfamiljer. Åldersgruppen 35+, som vill ha mer tid till familjen eller till jobbet, förklarar Heléne Malm på Städcentralen.
Riktiga jobb?
Mats Hugosson tror att fördomar mot "nya" jobb kan vara en anledning till skepsisen mot rut-tjänsterna som florerat de senaste åren.
- Förr var många skeptiska mot exempelvis turism, men i dag är det ingen som ifrågasätter om det är riktiga jobb. Det är samma sak med de jobb som rut-avdragen skapat, säger Mats Hugosson.
Piga eller inte?
RUT är inte någon piga. Att få ha kvar rut-avdraget i framtiden är en jämställdhetsfråga tycker Centerpartiet, som igår belönade Västerviksföretaget Städcentralen med Guldklövern. Företaget har flerdubblat antalet hemservicekunder efter RUT.
Per Andrae och Heléne Malm från Städcentralen fick ta emot Centrpartiets utmärkelse Guldklövern igår. Det delades ut av Eva-Lena Fungmark, första namn på landstingslistan, Lisbeth Lennartsson, andra namnet på riksdagslistan och Mats Hugosson, etta på centerpartiets kommunlista i Västervik.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!