Majoriteten som styr landstinget S, MP och V, berättade vid en presskonferens i Kalmar om hur de vill se framtidens vård av äldre med ett stort vårdbehov. Idag finns det cirka 1 000 patienter i länet som är i behov av den sortens vård.
– Många av dessa personer åker in och ut på akutmottagningarna vid länets sjukhus. De blir behandlade för den sjukdom som de söker för. Patienterna har ofta fler sjukdomar och deras hemmiljö kan se ut på olika sätt. Istället för att bli behandlade för en sjukdom skulle behövas en hel vårdkedja, säger Lena Segerberg (S).
Med vårdkedja menar hon ett samarbete mellan akutsjukvården, primärvården och kommunerna.
– Det bildas ett team med geriatriker (specialister på äldres sjukdomar och äldre vård) fysioterapeuter, arbetsterapeuter samt sjuksköterskor och annan vårdpersonal som gör hembesök.
”Måste förbättras”
Målet är att undvika onödig akutvård och slutenvård. På länssjukhuset i Kalmar ska det utvecklas en digital konsultation med primärvården och kommunerna.
– Vården som ges idag måste förbättras. Med teamarbete och ökad teknisk utnyttjande ges den möjligheten. Det underlättar för vården att bättre kunna planera patienternas vård.
I sommar ska pilotprojekten utvärderas.
– Först därefter kommer vi att gå vidare till andra sjukhus i länet. Vi tycker att det är viktigt att få igång arbetet, men det är upp till varje sjukhuschef att ta fram en modell som passar just det sjukhuset.