– Nu finns det inte så mycket vi kan göra, mer än att vidhålla våra protester, säger Åsa Jägerhorn, en av motståndarna till bygget.
Kommunen anser att de positiva effekterna med planförslaget överväger de negativa, bland annat då tornet får bevaras och användas.
– Det låter bara otroligt korkat, säger Åsa Jägerhorn. Man bevarar inte tornet, man förstör det och döljer det bakom en tillbyggnad.
Anita Andersson Nilsson och Lennart Nilsson bor på Kattkullegatan i Västervik. De skräder inte orden kring vad de tycker om planerna.
– Tillbyggnaden på vattentornet förstör hela exteriören. Vi anser att det är en våldtäkt mot en vacker byggnad, säger Anita Andersson Nilsson.
Paret har varit aktiva under planprocessens gång och skickat in flera skrivelser till Västerviks kommun.
Det som framförallt oroar dem är den höga halten av radon som har uppmätts i berget, och som kan vara skadlig för hälsan.
– När en holländsk professor besökte vattentornet avrådde han bestämt från att låta någon bo där, på grund av vad som kommer frigöras vid sprängning i Kattkulleberget, säger Lennart Nilsson. Jag tycker det är märkligt att någon aldrig har reagerat på det.
De påtalar också att sprängningar i närheten av vattentornet kan skada själva tornet, med tanke på det kulturhistoriska värdet. Något som även Kalmar Länsmuseum påpekar i sin utredning. Dessutom kan sprängningar leda till sättningsskador i husen.
– Det skulle sänka värdet på husen dramatiskt, säger Anita Andersson Nilsson. Och om sprängningsfirman går i konkurs, vem står för kostnaderna då?
"Hälsorisk"
Överhuvudtaget anser de att det är fel att göra så pass stora ingrepp på en kulturhistorisk byggnad.
– Vi är rädda för att radonet utsätter oss för en hälsorisk. Dessutom blir det en stor trafikökning i området, och utsikten påverkas för oss som bor här.
De nämner också att byggnaden är ett landmärke för de som kommer sjövägen till Västervik.
– Det är många som tycker att det är fantastiskt att se byggnaden när de kommer från sjön. Med den här planen förstör man hela området.