Polis sprayade vid gripande

Det är inte speciellt vanligt att polisen gör offentlighet av att man använt pepparspray vid gripanden. Men nu har det hänt. Två Västervikspoliser som angreps av en 30-årig man från Västervik tvingades använda pepparspray för att kunna gripa 30-åringen.

Västervik2007-05-24 07:13

På onsdagen åtalades och dömdes den tilltalade mot sitt nekande.
Händelsen utspelade sig en natt i november på Perugatan i Västervik. En polispatrull kallades till platsen och träffade där en kraftigt berusad man skrikande i dispyt med en kvinna som befann sig på en balkong.
Polismännen vittnade vid tingsförhandlingen på onsdagen om att den tilltalade mannen snabbt blev aggressiv mot dem och att de kände att en hotfull situation var på väg att bryta ut.
- Den tilltalade följde inte våra anvisningar. Och när han gjorde ett utfall med armar och knytnävar i hotfull ställning tvingades vi försvara oss och det gjorde vi genom att spraya peppar i mannens ansikte, berättade polisvittnena.
De berättade också att när de fått ner den tilltalade på marken började denne att sparka mot deras ben och hade de inte lyckats hoppa undan hade sparkarna träffat, ansåg de.
Den tilltalade förnekade en hel del av anklagelserna som riktades mot honom.
- Jag var berusad och erkänner att jag gick emot polismännen. Men några slag eller sparkar utdelade jag aldrig. Jag är utbildad på kampsport och hade jag velat träffa poliserna med slag hade jag gjort det, sa den tilltalade.
Kammaråklagare Lennart Löthman menade dock i sin plädering att den tilltalade avsiktligt sparkat mot poliserna för att skada dem, att han uppträtt hotfullt som tvingat poliserna att agera med pepparspray.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om