– Vi har tidsbegränsade förordnande, på två gånger fyra år, och jag har suttit mina åtta år nu, förklarar han.
Det är alltså därför polismyndigheten har utlyst hans tjänst.
Vill du fortsätta?
– Ja, jag har funderat på det och kommer att ansöka.
Han kommer alltså konkurrera med andra som potentiellt söker tjänsten.
Anders Pleijel tillträdde som lokalpolisområdeschef just när Sveriges nya polisorganisation trätt i kraft. 1 januari 2015 fick Sverige en samlad polismyndighet, istället för 21 lokala.
Hur har de här åtta åren varit?
– Eftersom jag varit med sedan organisationens början har det varit ett hårt arbete. Det har varit mycket nytt, och vi har kämpat för att få nya poliser. Det vore roligt att få vara med och skörda lite av frukterna som jag och mina medarbetare jobbat för, säger han.
Lokalpolisområde Västervik omfattar kommunerna Västervik, Oskarshamn, Vimmerby, Hultsfred, Mönsterås och Högsby med totalt ca 100 000 invånare. Lokalpolisområdeschefen ska bland annat jobba med förtroendeskapande och brottsförebyggande åtgärder, och samverka med kommuner och andra myndigheter.
Finns det något du gjort under dessa åtta år som du är extra stolt över?
– Vi har utökat vår synlighet med polispatruller i hela vårt område. Från början var det väldigt begränsat, och vi har strävat efter att få täckning i hela området, säger han, och fortsätter:
– På agendan framöver står att få igång det brottsförebyggande arbetet i vår områdesgrupp. Vi har stärkt vår grund i den ingripande verksamheten så pass mycket att vi kunnat bilda en områdesgrupp som kan arbeta med lokal brottsproblematik, utöver kommunpolisen som jobbar strategiskt.
Finns det något du blivit besviken över?
– Jag trodde att det skulle gå lite fortare att rekrytera nya poliser. Man vill gärna ha så mycket poliser som möjligt. Men det har inte blivit så. Det har inte sökt så många till polisutbildningarna som vi velat.
Vilka kvalitéer behöver man ha för att lyckas i den här tjänsten?
– Man behöver kunna delegera arbete, och behandla alla externa samarbetspartners lika.
Anders Pleijel är förvisso i 60-årsåldern, och börjar därmed närma sig pensionen. Men att gå i pension är det inte dags för riktigt än.
Om du inte får tjänsten – vad gör du då?
– Jag är fortfarande polis, så det finns alltid andra utmaningar att ta sig an – det är inga problem.