Polisen: "Det här är mycket ovanligt"

Under måndagen hölls rättegång mot den man i 40-årsåldern som misstänks ha använt ett barn som medhjälpare under ett bostadsrån. Att någon så ung används vid den här typen av brott är mycket ovanligt menar Susanne Hafström vid Västervikspolisen.

– Det här är mycket ovanligt. Jag kan bara tala för Västervik men jag har aldrig varit med om något sånt här, säger Susanne Hafström vid Västervikspolisen.

– Det här är mycket ovanligt. Jag kan bara tala för Västervik men jag har aldrig varit med om något sånt här, säger Susanne Hafström vid Västervikspolisen.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2019-09-02 18:10

Mannen, som är hemmahörande i Västerviks kommun, står åtalad på totalt nio punkter, bland annat rån, två fall av grov stöld, tre fall av stöld, misshandel, häleri, brott mot knivlagen och ringa narkotikabrott. Enligt åklagaren genomförde mannen ett rån i södra delarna av Västervik den 8:e juli i år. Med sig under rånet ska mannen ha haft ett barn, som han bott tillsammans med, och som av olika anledningar haft kännedom om hur man kunde ta sig in i bostaden.

– Det här är mycket ovanligt. Jag kan bara tala för Västervik men jag har aldrig varit med om något sånt här, säger Susanne Hafström vid Västervikspolisen.

När minderåriga förekommer i en brottsutredning av den här typen finns specialutbildad personal som förhör de underåriga. I stämningsansökan menar åklagaren att mannen förmått pojken till brott genom "missbruk av dennes ungdom, oförstånd och beroendeställning".

– Jag vill framhäva att det här är ett vuxenansvar. Man kan inte begära att en så ung person ska ha ett konsekvenstänk. Det är en påverkansfaktor från en vuxen person. Polisen har egna interna specialutbildningar inom barnförhör. Men att ha så unga misstänka som det varit i det här ärendet är väldigt ovanligt, säger Susanne Hafström.

Enligt åklagaren ska mannen och pojken, iförda rånarluvor, först tagit sig in i två förråd i trädgården där man kom över stöldgods till ett värde av 24 000 kronor. Godset dumpades i ett skogsparti några kilometer bort och de återvände sedan till bostaden där en familj låg och sov för att fullfölja kuppen. Men en kvinna på övervåningen vaknade och möttes av de två maskerade personerna. Då ska mannen i 40-årsåldern ha slagit kvinnan i ansiktet och knuffat omkull henne så att hon föll till golvet. Mannen och pojken ska sedan ha lämnat bostaden.

Polisen kunde redan samma dag gripa mannen som suttit häktad sedan dess. I stämningsansökan framkommer att flera förhör och beslag gjorts under utredningen. Bland annat en rånarluva och det dumpade stöldgodset.

Vice chefsåklagare Åsa Adolfsson var delaktig i förundersökningen. Hon menar att mannen förmådde att delta i det misstänkta rånet.

– Barnet har ju själv berättat och känt att han gjorde detta för att den vuxne sa att han skulle göra det.

Har du varit med om ett fall där ett barn använts på detta sätt tidigare?

– Nej. Jag har varit med att man använt barn när man varit inne i butiker och stulit. Men jag har nog aldrig varit med om att man under ett inbrott hemma hos någon tagit med ett barn. Det här är ovanligt vågar jag påstå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om