– Vi får in ungefär 100 anmälningar om investeringsbedrägerier i månaden, och de flesta handlar om kryptovalutor, berättar Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericentrum.
Tendensen är att anmälningarna ökat de senaste månaderna.
Är det framförallt äldre som drabbas?– Vi gjorde en analys av anmälningarna som kom in under januari och mars. Då låg medelåldern på dem som anmält på 60 år, men vi såg också att spridningen åldersmässigt är stor: Från 18 till 90 år.
Att bedrägerierna handlar om just bitcoin tror Lotta Mauritzson beror på att det är ett fenomen som många hört talas om. Däremot vet inte alla hur det fungerar. Det gör det svårare att genomskåda bedragarna.
Är det en enda liga som ligger bakom bedrägerierna?– I bland säljs bedrägeriupplägg på Darknet. Det kan alltså vara flera aktörer, men bedrägerierna är väldigt likartade. Vi ser att det finns motsvarigheter i andra länder. Kändisarna i annonserna är bara utbytta.
Bedrägeriuppläggen har marknadsförts i sociala medier, men också på dagstidningssajter som vt.se.
– Annonserna har gått via nationella parter som levererar digitala annonser, säger Christoffer Nielsen, ansvarig utgivare för Öst Media Syd.
Hanteringen är automatiserad, men så fort bluffannonserna upptäcktes plockades de bort. Då skrevs koden för annonserna om, och de gick upp på sajten igen. Nu har servern där fejkannonserna skapades stängts.
– Men jag vågar inte lova att problemet är löst för alltid, säger Christoffer Nielsen.