Polisen om den raderade mobilbilden

En polisman i Västervik har erkänt att han bad en ungdom radera en bild som denne tog på polismannen. Nu har Polismyndigheten i region Syd uttalat sig om händelsen.

Polis. Anders Pleijel, lokalpolisområdeschef i Västervik, säger att det är viktigt att upplysa alla poliser om fotografering.

Polis. Anders Pleijel, lokalpolisområdeschef i Västervik, säger att det är viktigt att upplysa alla poliser om fotografering.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-12-19 21:00

Händelsen utspelade sig under våren i utkanten av centrala Västervik. En polispatrull kallades till den aktuella platsen med anledning av att ett ungdomsgäng ska ha klättrat upp i en ställning. På platsen fanns ett gäng ungdomar som stämde överens med ett signalement och polispatrullen började samtala med dem. När poliserna sedan skulle lämna platsen tog en av ungdomarna upp sin mobil och fotograferade en av poliserna. Enligt pojkens anmälan till Justitieombudsmannen, JO, ska polismannen då ha tvingat honom att ta bort bilderna, vilket han av rädsla inte vågade protestera mot. Den aktuelle polismannen å sin sida hävdar att det inte handlade om ett tvång utan om en uppmaning. Han framför också att han förklarade för ungdomen att det kan vara brottsligt att fotografera en polis som utför sin tjänsteutövning.

I ett yttrande till JO skriver nu polismyndigheten att polismannens gett en felaktig bild om förutsättningarna för att fotografera polispersonal. De skriver också att de beklagar det inträffade och konstaterar att det finns anledning att fortsätta informera och utbilda polispersonal om fotografering.

– Det finns två versioner av det hela och ord står mot ord. Det finns inget förbud i att filma eller fotografera och det tycker jag att man behöver upplysa alla poliser om, säger polisområdeschef Anders Pleijel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!