Polisen om vår granskning

Mattias Magnestrand är kriminalinspektör och specialiserad på människohandel vid polisen i Norrköping . Han är inte förvånad över resultatet av VT:s granskning och menar att vissa män är ute efter så unga tjejer som möjligt.

– Den yngsta vi gripit var 16 år och den äldsta 70 år. Det enda de har gemensamt är att de är män, säger kriminalinspektör Mattias Magnestrand.

– Den yngsta vi gripit var 16 år och den äldsta 70 år. Det enda de har gemensamt är att de är män, säger kriminalinspektör Mattias Magnestrand.

Foto: Thomas Möller

Västervik2019-05-18 07:30

– Jag är inte ett dugg förvånad över resultatet. Alla mänskliga mötesplatser löper en risk för att bli en plattform för sexköp och människohandel. På de här sidorna är det väldigt många användare och många gärningsmän och att vi ska ha kontroll är nästan omöjligt. Det finns sidor som liknar Blocket fast för människokroppar, säger Mattias Magnestrand.

I Sverige får polisen själva inte lägga upp annonser om sexuella tjänster i jakten på köparna. Det räknas som brottsprovokation. Mattias Magnestrand berättar att polisen, tillsammans med Socialtjänsten, bland annat söker upp de unga kvinnorna bakom annonserna för att upprätta en kontakt och hjälpa dem.

Har internet ersatt gatuprostitution?

– Absolut, och inte bara lite grann utan till stor del. I storstäder som Stockholm, Göteborg, och Malmö utgör internet den allra största delen av prostitution. Internet har gjort att marknaden vuxit och vi har i dag fler utsatta människor. Alla har inte möjlighet att använda internet, men marknaden finns på grund av internet. Jag tror därför att det kommer finnas gatuprostitution i Norrköping om något år eller två.

Syftet med vår granskning var att skildra hur unga tjejer behandlas på internet. I Sverige räknas det som våldtäkt mot barn om en äldre person har sex med någon under 15 år. Att äldre män tog kontakt i sexuella syften med oss, trots en ålder på 14 år, är inget som förvånar Mattias Magnestrand.

– Vi vet att vissa män söker så unga tjejer som möjligt och de bryr sig inte ett dugg om de är 14 eller 15 år. Det är ofta ett "plus" om någon är ännu yngre. Allting som vi tycker är fel blir rätt för dem.

Vilka är de sexköpande männen?

– Alla typer. Den yngsta vi gripit var 16 år och den äldsta 70 år. Vi har haft både höginkomsttagare med miljoner på banken och asylsökande med en påse mynt. Det enda de har gemensamt är att de är män.

Vet männen att de har gjort fel när ni griper dem?

– Ofta är de både föräldrar och gifta. Många säger "Det var första gången" eller "Min fru är sjuk". Även om de har fru och barn så känner man att de har någon typ av ensamhet i sig själva. Något som är oroväckande är att vi ser fler och fler yngre killar.

Tycker du att man kan kräva bättre säkerhet av dejtingsidorna?

– Absolut. Ett problem är att hemsidorna finns i Sverige men servrarna står utomlands och råder under annan lagstiftning. En bättre kontroll skulle vara väldigt önskvärt men jag vet inte hur det skulle kunna genomföras. Det är stora företag med ett ekonomiskt vinstsyfte.

Mattias Magnestrand är specialiserad på på människohandel. Han tror att de flesta sexköpare har någon typ av ensamhet. "Något som är oroväckande är att vi ser fler och fler yngre killar".
Mattias Magnestrand är specialiserad på på människohandel. Han tror att de flesta sexköpare har någon typ av ensamhet. "Något som är oroväckande är att vi ser fler och fler yngre killar".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om