Polisens teori: Juldagsmordet hämnd för misshandel

Klockan halv fem på julaftonsmorgonen rånades och misshandlades 24-åringen av två personer vid Resecentrum i Västervik. I morse anhölls mannen för knivmordet på en 39-årig man på Perugatan på juldagsnatten. Motivet ska ha varit hämnd för rånet/misshandeln, där han bland annat fick ta emot sparkar och slag mot huvudet samt blev bestulen på värdesaker.

På platsen för mordet brinner i dag en samling gravljus. Foto: Roger M Carlsson

På platsen för mordet brinner i dag en samling gravljus. Foto: Roger M Carlsson

Foto:

Västervik2015-12-28 16:28


Polis och åklagare är nu säkra på att mordet samt knivskärningen av ytterligare två personer på juldagsnatten var en ren hämndaktion. En av de knivskurna männen, en 21-åring som uppges vara bror till den mördade 39-åringen, ska enligt källor till vår tidning vara misstänkt för att ha deltagit i misshandeln av 24-åringen på julaftonsmorgonen. 21-åringen sitter anhållen för detta sedan i lördags.

- Jag har ännu inte bestämt mig för om jag ska begära honom häktad, säger vice chefsåklagare i Kalmar, Åsa Adolfsson.

Den andre misstänkte gärningsmannen vid rånet/misshandeln, 22 år gammal och från Västerviks kommun, anhölls redan på julafton och begärdes häktad i går.

Den nu mordmisstänkte 24-åringen är, tillsammans med sin 26-åriga sambo, bosatt i ett litet samhälle en bit utanför Västervik. Även sambon anhölls i morse på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök.

- Jag kan bekräfta att de båda händelserna, misshandeln och mordet, har kopplingar till varandra. Den person som nu är begärd häktad för rånet och misshandeln är dock inte inblandad i det som hände på juldagsnatten, då han satt frihetsberövad vid tidpunkten för mordet, berättar Åsa Adolfsson.

- Det är också så att de här personerna inte är obekanta för varandra sedan tidigare, berättar Adolfsson.

Efter misshandeln av 24-åringen på julaftonen skrev hans 26-åriga sambo ett inlägg på Facebook där hon beskrev de båda misstänka gärningsmännen, 22-åringen och 21-åringen, som "fega pissluffare" som borde "skämmas riktigt mycket".


Det hela fick sedan ett tragiskt slut på Perugatan på juldagskvällen. Tillsammans med sin sambo och två kamrater misstänker polisen att 24-åringen konfronterade 21-åringen, hans 18 år äldre bror samt en vän till dem. Vad som sedan hände är inte helt utrett, men följderna blev katastrofala. 21-åringen och hans vän knivskars medan brodern senare avled på Västerviks sjukhus av sina skador.

Enligt uppgifter till vår tidning tyder det mesta på att brodern försökte gå emellan och avstyra bråket och att det inte var han som var "huvudmål" för knivattacken.

- Vi har belagt att samtliga de fyra anhållna för mordet fanns på mordplatsen på juldagsnatten, berättar Kjell Jannesson, förundersökningsledare på åklagarmyndigheten i Kalmar.

Hur kommer det sig att det dröjde förhållandevis länge innan ni anhöll 24-åringen, då kopplingen mellan honom och den knivskurne 21-åringen fanns redan från julaftonsmorgonen?
- Jag kan inte gå in på detaljer, men kan väl säga att vi fick reda på hans namn ganska sent.

Kjell Jannesson räknar med att begära flera av de anhållna häktade. De första två redan under morgondagen.

Polisens avspärrningar vid mordplatsen. Foto: Roger M Carlsson
Polisens avspärrningar vid mordplatsen. Foto: Roger M Carlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om