Både Harald Hjalmarsson och Leif Svensson har besökt dagverksamheten efter en inbjudan av Mimergårdens personalgrupp. De skriver att de bemöttes av mycket hemkänsla och god överblick.
– Personalgruppen har stor erfarenhet av nära relationer till besökare och deras anhöriga. Verksamheten sker såväl inom- som utomhus samt ute i samhället såsom i dagligvaruhandeln och vid kulturbesök.
De skriver också att de anställda vid enheten har låg personalomsättning och vikarier anmäler sig frivilligt för semester och andra ledigheter.
– Under vårt besök började de olika gästerna anlända och vi upplevde oss delaktiga i mottagandet eftersom gästerna hälsade på oss med samma värme som de anställda.
Miljöombyte kan påverka negativt
När man börjar få symptom på demens är det viktigt att få stimulans i det vardagliga livets villkor och helst med samma personer och platser för att klara ett boende utanför institution, skriver politikerna.
– Vi vet idag att äldre som kommer in på sjukhus kan hamna i förvirringstillstånd bara beroende på miljöbyte.
Politikerna blev inbjudna av personalgruppen eftersom de kände oro över att bli inflyttade i någon större institution.
– Mycket inom äldreomsorgen i samhället kan utvecklas och ibland ska man starta kring små institutioner som fungerar väl och börja bygga på dem istället för att inlemma små välfungerande institutioner i stora institutioner där hemkänsla, personalgruppsasammanhållning och profession kan gå förlorad.
Frågan de ställer till kommunalrådet Tomas Kronståhl (S) är:
– Finns det planer på att Mimergårdens dagverksamhet ska ingå i någon större institution och vad skulle skälen för denna flytt i så fall vara?