Politiker pressades om trånga skåp

De nya skåpen i det ombyggda gymnasiet blev den hetaste debattfrågan när ungdomar fick chansen att debattera med kommunfullmäktiges politiker.

Moa Henriksson var en av flera gymnasieelever som var uppe i talarstolen under fullmäktigemötet.

Moa Henriksson var en av flera gymnasieelever som var uppe i talarstolen under fullmäktigemötet.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-04-30 21:30

Vid fullmäktigemötet i måndags fanns åtta motioner med en speciell bakgrund. De var inte skrivna av fullmäktiges egna politiker, utan av ungdomar vid Västerviks gymnasium. När motionerna behandlades fick både ungdomarna själva, och politikerna vara med i debatten. Ämnesspännvidden var stor bland de åtta motionerna, från behovet att känna sig trygg på sin skola till förslaget om att starta en boxningsklubb i kommunen.

Allra mest fart fick debatten i ett ämne som låg eleverna nära. När gymnasiet byggts om har de gamla skåpen skrotats till förmån för nya, med nya mer långsmala mått. Fördelen har varit att skåpen nu tar upp mindre yta. Plats har blivit över för grupprum och gemensamhetsytor.

Men...

– I nuläget får man inte plats med att låsa in sin dunjacka, böckerna trillar ut och det blir stökigt, skrev Alva Schön från SA17B i en motion.

Vid fullmäktige fick hon medhåll från flera elever som radade upp nackdelar med de långsmala skåpen:

* Mopedhjälmar får inte plats.

* Det långsmala formatet gör det svårt att ha ordning på böcker och prylar.

* Kommer man till skolan en regnsvädersdag har man inget annat val än att hänga in de blöta kläderna över böcker och miniräknare. Vatten rinner som bekant neråt.

Flera politiker var uppe i talarstolen. Några konstaterade att förarbetet innan skåpen, som kostat 3 miljoner kronor, borde ha gjorts bättre. Det verkar ta emot att riva ut och ersätta de nya skåpen. Inte desto mindre bestämde fullmäktige sig för att återremittera motionen – för att se om det går att hitta en lösning på problemen.

Fotnot: Du kan läsa mer om övriga ungdomsmotioner i direktrapporteringen från kommunfullmäktige på vt.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om