Politiker vill ändra mötestiden

Flera politiker är för att ändra starttiden för kommunfullmäktiges sammanträden i Västervik. Vänsterpartiet vill att sammanträdet börjar vid 09.00 medan kristdemokraterna ser 13.00 eller 13.30 som ett bättre alternativ.

Mariann Gustafsson i Vänsterpartiet. Foto: Ellinor Harrysson

Mariann Gustafsson i Vänsterpartiet. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2018-05-03 19:00

Under våren har några av kommunfullmäktiges sammanträden hållits på dagtid. Bakgrunden är en motion från Sverker Thorén (L) som menar att dagsammanträden höjer kvaliteten på deltagandet i fullmäktige.

Nu är frågan ute på remiss. Vänsterpartiet i Västervik har lämnat ett svar på remissen där man liksom Sverker Thorén förespråkar möten på dagtid som börjar klockan 09.00.

- Detta förenklar för den som ska ta ledigt från sitt arbete, skriver Mariann Gustafsson (V).

Partiet skriver vidare att de vill att kvällsmöten tas bort då tidspressen att hinna klart före klockan 23.00 gör att "diskussionen stryps". Däremot ställer sig partiet positivt till att möten utlokaliseras ett par gånger om året till olika orter i kommunen.

- Detta för att fullmäktiges ledamöter ska få en möjlighet att få mer information från kommunens olika platser och kunna se problem, på nära håll.

"Kompromissförslag"

Kristdemokraterna har å sin sida landat i vad de kallar för ett kompromissförslag.

- Man kan se frågan angående dagsammanträden ur minst två perspektiv, att beslut kan fattas under dagtid är en fördel medan det ur perspektivet "arbetsliv" för de flesta antagligen är lättare att kombinera med kvällssammanträden, skriver partiet.

Partiets kompromissförslag innebär att kommunfullmäktiges möten börjar klockan 13.00 eller 13.00, vilket möjliggör för många att åtminstone arbeta halva dagen innan KF börjar. Det bör dock finnas undantag, anser partiet.

- Som ett av tre undantag, bör de sammanträden som utlokaliseras till andra orter i kommunen, samt ett sammanträde per år i Västervik, börja klockan 18. Detta för att möjliggöra att allmänheten som jobbar dagtid ska kunna närvara på KF-sammanträdet, men framförallt allt träffa politikerna i de "gruppsamtal" vi brukar ha.

Ytterligare undantag kan vara ungdomsfullmäktige och budgetfullmäktige, båda dessa sammanträden skulle kunna börja klockan nio enligt kristdemokraterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om