Politiker vill att kommunen köper japanska toaletter

Japanska toaletter kan öka frihetskänslan hos de äldre. Det anser en kommunpolitiker som föreslår att kommunala toaletter ska förses med den japanska lösningen.

Peter Johansson (M). Foto: Anders Sjögren

Peter Johansson (M). Foto: Anders Sjögren

Foto:

Västervik2018-04-07 13:50

Peter Johansson (M) ser de japanska toaletterna som ett sätt att öka frihetskänslan för de äldre.
- De automatiska bidétoaletterna gör att äldre och/eller personer med funktionsnedsättning kan klara större delen av toalettbesöken själva, utan hjälp från personal, skriver han i en motion till kommunfullmäktige.

En japansk toalett, även kallad bidétoalett eller washlet erbjuder användaren allt ifrån automatisk upp- och nedfällning av toalettlock, tvättning, torkning av intima kroppsdelar och även självrengöring av toalettstolen i många fall.

I motionen föreslår Peter Johansson (M) att samtliga kommande nyproduktioner i kommunen utrustas med japanska toaletter, samt att man tar fram en införandeplan för hur befintliga särskilda boenden kan utrustas med toaletterna.

Toaletterna både torkar och tvättar användarna och skulle enligt förslaget innebära en frihetskänsla för de äldre.

- Kan man klara mycket själv, mår man bra. En satsning på bidétoaletter är en satsning på framtiden, säger Peter Johansson.

Han menar också att toaletterna skulle bidra till en ökad integritet för användaren och samtidigt vara en ekonomisk besparing.

- Jag tror de flesta vill klara av toalettbestyren på egen hand, Säger Peter Johansson.

Symbolbild toalett.
Symbolbild toalett.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om