Politikerna vill inte ha ovaccinerade nära patienter

Den politiska majoriteten i regionen vill inte ha några ovaccinerade medarbetare som möter patienter. Det understryker man i ett pressmeddelande som skickades ut på torsdagen.

Johanna Wyckman (L) är regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård. Hon anser att cheferna i vården får ta ansvar för att uppmana de medarbetare som inte vaccinerat sig än att göra det.

Johanna Wyckman (L) är regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård. Hon anser att cheferna i vården får ta ansvar för att uppmana de medarbetare som inte vaccinerat sig än att göra det.

Foto: Liberalerna

Västervik2021-09-30 18:35

I patientnära vård ska det inte finnas några ovaccinerade medarbetare, enligt politikerna från L, S och C. Patienterna ska känna sig trygga med att den personal de möter är vaccinerade mot covid-19, och regionen ska ta ansvar för att minska smittspridningen. 

Mattias Adolfson (S), regionråd och ordförande i personalutskottet, säger samtidigt att man har den största respekt för medarbetarnas integritet. 

– Det kan naturligtvis finnas till exempel medicinska skäl till att inte vaccinera sig men vi vill vara tydliga med att i det patientnära arbetet så vill vi att det ska vara vaccinerad personal. 

Politikerna medger dock att det idag inte finns något lagligt stöd för att ens kräva att medarbetare svarar på frågan om man är vaccinerad eller ej. 

– Men jag tycker att vi ska fråga vår personal om de är vaccinerade. De allra flesta är det, men det finns fortfarande en liten andel som inte vaccinerat sig, säger Johanna Wyckman, regionråd för L.

Hon tror inte att man ska gå ut med en organiserad förfrågning till alla medarbetare. Däremot menar hon att chefer i de aktuella verksamheterna ska ta ansvar för att uppmana sin personal att vaccinera sig. 

Men det görs väl redan idag? 

– Jo, så är det. 

Om det blir lagligt möjligt att omplacera eller inte anställa personal som är ovaccinerade, kommer ni att vilja göra det? 

– Det får vi ta ställning till då. Det här är en nationell debatt nu och vi följer utvecklingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!