"Smarta" saker till hemmet har fullkomligt exploderat under de senaste åren. Det finns massor med teknikprylar som hjälper oss att hålla koll på vad som händer med huset eller sommarstugan när vi inte är där. Och som vi även kan gå in och ge kommandon med hjälp av en app i mobilen.
- En del utrustning har enkelriktat kommando, en del dubbelriktat. Vissa kan alltså enbart avge information, andra system kan även styras, säger August Nilsson, Kjell & Company i Västervik.
- Det som behövs för att komma igång med övervakningen av hemmet är en huvudenhet, som kopplas till husets nätverk. Sedan är det bara att placera ut små sändare där man vill få information från, eller som man vill kunna styra, berättar August Nilsson.
Det kan till exempel handla om att tända och släcka, mäta luftfuktighet eller temperatur. Användningsområdet är stort, luftfuktigheten kan till exempel mätas i en krypgrund eller i annat utrymme där det finns risk för mögel. Temperatur kan mätas i en pool eller i en sommarstuga. Och avläsas direkt i mobilen.
Många köper den här utrustningen för att ha koll på sina fastigheter. Allt som behövs är att tekniken får ström och att det finns ett nätverk.
Hemmet kan även övervakas med tanke på brand eller vattenskador.
- Rökdetektorer eller vattenlarm är allt vanligare att kunder köper till hemmet, eller sommarstugan, säger August Nilsson.
Och nätverkskameror för övervakning i hemmet, eller vid entrén. Det går även att ställa in känsligheten på dem, så att de inte löser ut om katten rör sig i ett rum till exempel.
Den som är riktigt nördig när det gäller teknik och smarta prylar kan såklart utveckla "övervakningen" hur långt som helst. Med hjälp av ett magnetlås kan man få meddelande om när brevbäraren lagt posten i brevlådan, när barnen hittat godisgömman längst in i skåpet eller om svärmor kommer ihåg att vattna i växthuset.
- Du kan även använda magnetkontakter för att "starta" hemmet när du öppnar dörren. Lampor som tänds och en radio som går igång. Att kaffet är klart när man vaknar går lätt att ordna med en vanlig analog timer.
Enligt Martin Leiner, regionchef mellersta Sverige för Kjell & Company, är det smarta fjärrströmbrytare som kan programmera belysning som är mest populära just nu.
Hur tror du att våra smarta hem ser ut om fem, tio år?
- Jag tror att hemmen blir allt mer automatiserade. När vi öppnar dörren så sker en rad händelser med alltifrån lampor som tänds till att en låt spelas upp i högtalarna. Jag tror också att i princip alla produkter kommer att vara uppkopplade på nätverket hemma, som styrs av mobiltelefonen eller surfplattan.