Premiär och derby

Släden är parkerad och julklapparna förpassade till längst ner i byrålådan. För nu är det hockey som gäller!

Nya ansikten i VH: fr.v: Mattias Wigley, Oscar Bergkvist och Thim Skog.

Nya ansikten i VH: fr.v: Mattias Wigley, Oscar Bergkvist och Thim Skog.

Foto:

Västervik2015-12-27 18:00


I morgon startar den stekheta södra Allettan för Vimmerby Hockey. Och den gör den på absolut häftigaste sätt - med ett aldrig tidigare så haussat derby borta mot Västervik.

Allettans upplägg är enkelt. De fyra bästa lagen från den södra respektive östra HockeyEttan gör upp i en serie om 14 omgångar. Vinnaren är kvalificerad för den avslutande Kvalserien till HockeyAllsvenskan, lag 2-5 får "play offa" vidare för att nå Kvalserien, medan lag 6-8 har spelat färdigt för säsongen.

- Väldigt kul att det äntligen drar i gång, säger VH-tränaren Daniel Eriksson, som ju bland annat kommer ställas mot klubben i sitt hjärta i Allettan, Södertälje SK.

- Jag känner inget konstigt med det. I a-lagets ledarstab känner jag materialare samt ett par av spelarna. Visst, jag har ju mer eller mindre bott i den där hallen sedan jag var sex år, men för mig är SSK så mycket mer än bara a-laget.

Hur går då tankarna inför morgondagens premiär?
- Vi började träna i går morse och har hunnit med fyra pass nu under helgen. Tanken är så klart inte att vi ska träna upp oss fysiskt under två dagar, utan mer hitta timing och tempo efter ledigheten.

Och hur har det sett ut?
- Bitvis bra. Men om jag ska vara helt ärlig, ömsom vin och ömsom vatten, skrattar VH-tränaren, som tror att det är bra att börja med ett derby mot Västervik.

- Det blir lite som när vi mötte KRIF i premiären av grundserien. Det startar upp på riktigt direkt. I morgon möter vi ett lag med uttalad målsättning att ta steget upp till Allsvenskan och det känns bättre att börja på högsta nivå direkt i stället för att det ska trappas upp allteftersom. Nivån läggs direkt för våra killar.

Under grundserien visade sig Vimmerby vara bra mot de bättre lagen. Om man tittar på matcherna mellan de fyra lagen från den södra HockeyEttan, som kvalificerade sig för Allettan, så plockade Västervik 15 poäng (enda nollan mot just Vimmerby), Troja 11 poäng, Vimmerby 10 poäng och Kallinge/Ronneby 0 poäng.

- Inför Allettan har vi inte satt upp någon specifik målsättning. Vi kör vidare med den som vi har haft hela säsongen, att vinna nästa match och att utvecklas som lag.

- Bara för att vi har nått Allettan finns det ingen anledning att ändra på det. Sedan är det ju så att ju mer vi fullföljer den kortsiktiga målsättningen, desto bättre går det på lång sikt, säger Daniel Eriksson.

Tror du att ni lag från den södra serien har en fördel jämfört med de som kommer från den östra - att ni kliver in i Allettan med idel tuffa matcher i ryggen?

- Det är väldigt svårt att svara på och svaret lär vi inte ha förrän efter 14 omgångar. Kunnat träna bra eller matcha bra? Jag vet inte. Alla åtta lag måste i vilket fall vara mentalt nollställda och ödmjuka inför uppgiften. Det kommer bli en oerhört jämn serie och det kommer handla om mycket mer än bara taktik på isen, säger Daniel Eriksson.

Inför Allettan har Vimmerby fullt upp luckorna efter de spelare som har lämnat laget under hösten. Juraj Bezuch, Eric Karlsson och Henrik Olsén är inte kvar. In har i stället Robin Bergkvist från Kallinge och Mattias Wigley från Hammarby kommit.

- Båda är pusselbitar som ser ut att passa riktigt bra ut i de roller och formationer de är tänkta. Jag hade bra koll på båda innan vi värvade dem, så de är är inga överraskningar. Det som är roligt med dem är att de känns väldigt mycket som Vimmerby-spelare redan. De går hand i hand med vi har sagt att vi vill vara och vill göra. De är på väg uppåt i sin karriär, har bra driv och höga ambitioner.

Utöver dessa båda blev det ju också klart att Vimmerby lånar 19-årige backen Thim Skog från Boro/Vetlanda under en veckas tid.

Lånet av Skog beror till stor del på att VH störs av ett par backskador. Klart är att varken Alexander Andersson eller Tobias Jonsson kommer spela i morgon. Prognosen på dem är oklar.

- Både Alex och Tobbe är på väg tillbaka, men vi tycker att det är bättre att ta i lite för mycket än att stressa igång dem. Men deras comeback är inte långt borta, säger Daniel Eriksson.

I övrigt mönstrar Vimmerby Hockey starkast möjliga lag mot Västervik.

Vimmerbys formationer:

Målvakter:
Linus Lundin (Marcus Evertsson)

Förstafemman:
Filip Bergmark - Emil Wahlberg
Oskar Bergkvist - Matthias Sundberg - Jim Nordh

Andrafemman:
Filip Mingotti - Pelle Ström
Hampus Forsling - Joonas Koskinen - Simon Dahl

Tredjefemman:
Rasmus Forslund - Jacob Isaksson
Jesper Kokkonen - Hampus Harlestam - Martin Sandgren

Fjärdekedja:
Andreas Rundgren - Mattias Wigley - Oscar Josefsson

Sjundeback:
Thim Skog

Extraforward:
Robin Kokkonen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om