Privatpersoner ockuperar allmäna bryggor

En irriterad kommuninvånare har i brev till kommunen tagit upp frågan om privata badbryggor på Gränsö. Enligt denne gör de boende allmänna badbryggor till privata och kör bort människor som enligt lag har rätt att nyttja bryggorna.

Det är förbjudet att ockupera en brygga på allmän mark och hävda att den är privat.

Det är förbjudet att ockupera en brygga på allmän mark och hävda att den är privat.

Foto: Åsa Thaberman

Västervik2018-07-25 12:00

Längs alla stränder råder minst 100 meters strandskydd både uppe på land och ute i vattnet. Det är bara inom vissa detaljplaner som strandskyddet kan vara upphävt. Det är för att alla ska kunna ha tillgång till strandnära miljöer.

Brevskrivaren anser att kommunen har ansvar för att en sådan privatisering inte sker och att kommunen går ut med tydlig inforrmation till alla fastighetsägare på Gränsö där man förtydligar vad som gäller.

– Det här är en viktig fråga, allmänheten ska ha tillträde till bryggorna, de som bor där får inte iordningställa något så att det verkar privat, menar Anders Fröberg som är miljöinspektör på kommunen.

Miljöchef Carolina Stalebrant har i brev svarat den klagande. Där skriver hon att kommunen har lagstöd i frågan. "Om en brygga upplevs som privatiserande kan Miljö- och byggnadshenheten med stöd av Miljöbalkens sjunde kapitel om strandskydd komma att ställa krav på att bryggan tas bort". Det får alltså inte finnas vindskydd, insynsskydd, möbler, blomkrukor eller liknande på bryggorna. Man får inte heller köra bort människor med hänvisning till att bryggan är privat. I övrigt hänvisar Carolina Stalebrant till en detaljplan från 2006 som styr hur hur mark och vatten får användas

I brevet till kommunen önskar skribenten en skyndsam handläggning av fallet då det är aktuellt på grund av den varma sommaren.

– Vi får ta tag i detta när vi är i full styrka efter semestern, säger Anders Fröberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om