Problemet inte de unga: "Det är de vuxna"

Under den senaste tiden har flera insändare inkommit till Västerviks-Tidningen om vårdslösa vattenskoterförare i Västervik. Skribenterna menar att det körs för fort och att både människor och djurliv, inte minst fåglar, drabbas negativt av detta.

Genrebild.

Genrebild.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2019-08-04 20:00

Jonas Lagerström är stationschef vid Kustbevakningen i Västervik och han känner igen problematiken.

– Sedan förra sommaren har vi kunnat se en ökning av vattenskoterförare i hamnområdet inne i centrala Västervik och vi har också fått in fler tips än vanligt under de två senaste somrarna om förare som kör vårdslöst och för fort.

– Vi har uppmärksammat det själva också vid några tillfällen.

Vad görs åt problemet?

– För att vi ska kunna ingripa behöver vi ju ta dem som kör vårdslöst på bar gärning och oftast sköter sig ju folk när vi är i närheten. Av den anledningen är det inte alldeles enkelt att få bukt med problemet, menar Lagerström.

– Vi har faktiskt lagt mer tid än vanligt på sjötrafikövervakning i centrala Västervik i år just på grund av detta.

Han berättar att det i början av 90-talet instiftades en vattenskoterförordning som innebar att det endast skulle vara tillåtet att köra vattenskoter i farleder och i områden där länsstyrelserna beslutat om undantag. Men eftersom förordningen står i konflikt med EU-lagstiftningen, EU:s fritidsbåtsdirektiv och krav på fri rörlighet tillämpas den inte längre.

Däremot har en åldersgräns införts. Ålderskravet är 15 år och regeln trädde i kraft den 1 juni i år.

En som inte ger mycket för den nya lagen är Andreas Nilsson, som via företaget Vågat Västervik hyr ut vattenskotrar i Västervik för andra året i rad:

– Min erfarenhet är att det inte är ungdomarna som är problemet. Det är faktiskt de vuxna. Och barnen och ungdomarna lär sig av föräldrarna.

Vågat Västervik har ändå valt en högre åldersgräns för sin verksamhet än vad lagen kräver.

– Man ska vara 20 år för att få hyra av oss, säger Andreas Nilsson.

Hur ser du på ert ansvar som uthyrare av vattenskotrar?

– Vi har ett stort ansvar att informera kunderna om de regler som gäller och vad som händer om man bryter mot dem. Vi stänger av dem som kör vårdslöst eller på andra sätt bryter mot reglerna. Vi har haft några sådana fall i sommar, säger han och tillägger:

– Vattenskoterförare har lika stort ansvar att följa de regler som finns som övriga sjötrafikanter.

– Enligt mina iakttagelser är det framför allt folk med egna skotrar som är det stora problemet, inte de som hyr tillfälligt.

Andreas Nilsson hyr ut vattenskotrar i Västervik och han berättar att företaget regelbundet har kontakt med Kustbevakningen för rådgivning.
Andreas Nilsson hyr ut vattenskotrar i Västervik och han berättar att företaget regelbundet har kontakt med Kustbevakningen för rådgivning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!