Prognosen: 118 miljoner plus

Nya kommunalrådet Tomas Kronståhl (S) kommer till dukat bord. Västerviks kommunkoncern går mot sitt tredje raka starka ekonomiska år. Enligt delårsbokslutet väntas överskottet bli hela 118 miljoner kronor i år. - Nu kan vi jobba mer med att utveckla verksamheterna, säger ordföranden i kommunstyrelsen Harald Hjalmarsson (M).

Vänt utvecklingen. Västerviks kommunkoncern väntas göra ett plusresultat på 118,3 miljoner kronor under 2014. De övriga staplarna visar de senaste tre årens totala resultat i miljoner kronor.

Vänt utvecklingen. Västerviks kommunkoncern väntas göra ett plusresultat på 118,3 miljoner kronor under 2014. De övriga staplarna visar de senaste tre årens totala resultat i miljoner kronor.

Foto:

Västervik2014-10-14 06:54


Det avgående kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) har bäddat kliniskt för sin nuvarande majoritetskamrat och kommande efterträdare Tomas Kronståhl (S). Efter brakunderskottet på 65,5 miljoner kronor 2011 har de ekonomiska vindarna vänt för både Västerviks kommun och hela kommunkoncernen. 2012 blev det ett plusresultat på 98,3 miljoner och 2013 på 153,1 miljoner.
Riktigt så högt väntas inte resultatet för 2014 hamna - men det är på god väg. Prognosen för hela kommunkoncernen är ett resultat på 118,2 miljoner kronor. Kommunen väntas drivas med ett överskott på 49,7 miljoner kronor. Det är 26,3 miljoner kronor bättre än budgeten.
- Det som är mest glädjande i det här delårsbokslutet är befolkningsutvecklingen (+192 personer i år, reds. anm). Det ser väldigt roligt ut och nu ska vi titta på vilka det är som fluttar till Västervik.

Inga AFA-pengar
I det prognosticerade resultatet är inte eventuella AFA-pengar medräknade. De senaste två åren har återbäringen från en tidigare inbetald sjukförsäkring gett Västervik 35 miljoner kronor per år. Besked om eventuella nya AFA-kronor väntas komma under oktober månad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om