Prognosen: Det blir inget överskott

Efter flera år av överskott ser Kalmar län ut att gå mot ett nollresultat i år. Stigande kostnader är boven i dramat.

Västerviks sjukhus.

Västerviks sjukhus.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-09-21 10:53

Meningen var att landstinget skulle ha gjort ett överskott på 151 miljoner kronor i år. Prognosen efter att årets första sju månader summerats pekar på att det blir ett nollresultat istället. Tuffast är läget i sjukhusvården, där man ser ut att göra ett underskott på 270 miljoner kronor. Totalt ser verksamheterna ut att göra ett underskott på 318 miljoner kronor. Att landstinget inte ser ut att göra ett större underskott beror bland annat på att förvaltningen av pensionskapital gått bra.

När prognosen redovisades för landstingsstyrelsen i onsdags räknades ett antal åtgärder för att förbättra det ekonomiska resultatet upp: Bland annat nämner man rekryteringar och arbete med schemaläggning för minska beroendet av hyrpersonal. Man tror också att satsning på nära vård och digitalisering kan minska landstingets kostnader.

Vid landstingsstyrelsen framkom det att kostnaderna för hyrpersonal på länets sjukhus stigit under sommarmånaderna. Sammanlagt, inklusive vårdcentraler och psykiatrin, har landstinget haft kostnader på 135,7 miljoner kronor till och med augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om