Hur vi konsumerar kläder påverkar miljön. Det vill kommunen, tillsammans med länsstyrelsen och andra aktörer, uppmärksamma lite extra under hösten. Det gemensamma projektet kallas för Den cirkulära garderoben och kommer att bestå av seminarier, föreläsningar och event. Basen för projektet blir en utställning i Bryggarens konsthall, som ska ge lärdom om nya sätt att tänka kring kläder och hållbarhet.
Projektet invigs den andra september och pågår till och med 30 oktober.
– Vi lever i ett slit- och slängsamhälle som inte är hållbart, säger Gun Lindberg, miljösamordnare på kommunen och projektledare för höstens event. Varje år köper vi svenskar 13 kilo textilier var i genomsnitt. Med tanke på hur textilindustrin påverkar klimatet och hur arbetsmiljön i världens fabriker ser ut, är det inte hållbart. Vi måste börja tänka på hur vi konsumerar.
– Som kommun har vi ett ansvar för en hållbar framtid, säger Thomas Kronståhl, Västerviks kommunalråd. Vi kan inte bara låta marknaden sköta detta. Det skulle ta alldeles för lång tid. Många klädbutiker har redan börjat tänka på det här, men jag tror att vi kan påverka utvecklingen genom att driva på.
Invigningen sker på Spötorget den andra september. Det blir bland annat klädbytardag som anordnas av Gamleby folkhögskolas texillinje, modevisning med återfunna kläder av Busfrö och en föreläsning av författaren Johanna Nilsson som skrivit boken Slow Fashion. Senare i höst blir det fler event och seminarier på flera platser i kommunen.