Prova-på ska väcka sportintresse

Taekwondo, badminton och handboll var några av alla idrotter som elever på Ludvigsborgsskolan fick testa under torsdagens aktivitetsdag.

Idrottslärarna Peter Salomonsson och Leif Nachtweij anser det viktigt att eleverna får möjlighet att  testa olika idrotter för att hitta det som passar dem.

Idrottslärarna Peter Salomonsson och Leif Nachtweij anser det viktigt att eleverna får möjlighet att testa olika idrotter för att hitta det som passar dem.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-09-13 20:45

– Vår förhoppning är att eleverna ska fastna för någon av sporterna och gå med i en förening, säger Leif Nachtweij, idrottslärare på Ludvigsborgsskolan.

Aktivitetsdagen höll på hela torsdagen och det var ett 20-tal föreningar som var involverade för att ge de cirka 260 eleverna ett smakprov. Exempel på aktiviteter var simning, yoga, mountainbike, kanot, klättring och många fler.

– Ungdomarnas fysiska aktivitet på fritiden har minskat och det är inte lika många som är med i idrottsföreningar som tidigare, säger idrottslärare Peter Salomonsson.

Att få testa en sport med en duktig ledare från en förening kan ge en positiv upplevelse och kanske är det ett steg mot att börja sporta, menar idrottslärarna.

– Det här kan väcka ett intresse och ge en kick, säger Leif Nachtweij.

På Ludvigsborgsskolan har eleverna idrott två gånger i veckan. Tiden har utökats från 50 minuter per pass till 60 minuter. Men idrottslärarna tycker inte det är tillräckligt.

– Det borde åtminstone vara tre pass i veckan. För många elever är det den enda gång som de får röra sig och bli lite ansträngda, säger de.

Att fysisk aktivitet är bra för inlärning och allmänt välmående har lyfts fram i olika forskningsrapporter.

– Ta till exempel överläkare Anders Hansens forskning som tydligt pekar på att motion och inlärning hör i hop, säger Leif Nachtweij.

Lena Elkins går i nian. Hon tycker att det är kul med sport.

– Men jag slutade med badminton för ett par år sedan. Skolan tog för mycket tid. Men nu är jag sugen på att börja igen, säger hon.

Lena Elkins spelade badminton i sexan, men slutade för att skolan tog allt mer tid. Men efter idag känner hon sig peppad att börja igen.
Lena Elkins spelade badminton i sexan, men slutade för att skolan tog allt mer tid. Men efter idag känner hon sig peppad att börja igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!