Misshandel av kvinnor och män i nära relationer är ofta dolt. Ofta är det män som på olika sätt misshandlar den kvinna de lever med, men det förekommer även att män utsätts för någon form av misshandel av den kvinna de lever med.
– Det är fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld som de utsätts för, säger Karin Hesselblad, som arbetar på Qvinnoqraft i Västervik.
Hon berättar att det syns inte på kvinnan att hon utsätts för någon form av misshandel.
– Ofta mår hon väldigt dåligt och hennes självkänsla blir sämre och sämre. Hennes självbild urholkas ju mer hon hör att hon är värdelös.
Hur viktigt är det att kvinnan får hjälp?
– Det är väldigt viktigt. Främst är det att omgivningen ställer frågan till kvinnan om hon behöver hjälp. Märker kvinnan att det finns de som bryr sig på allvar blir det lättare för henne att ta första steget och be om hjälp. Oftast kommer de själva men det händer att en väninna följer med.
Samtal och gemenskap
Qvinnoqraft erbjuder olika former av hjälp, ibland räcker det med att de får träffa andra kvinnor med liknande problem.
– De kan hitta en fristad i några timmar där de kan samtala och pyssla lite. Många har med sig handarbete när de kommer hit.
Karin berättar att de hjälper de som behöver hjälp med kontakt med myndigheter och socialen, polisen, försäkringskassan och advokater.
Hur vanligt är det att kvinnor söker er hjälp?
– I Västerviks kommun har vi haft mer än 250 jourfall hittills i år och tyvärr ökar det år från år.
Under tiden som en misshandlad kvinna genomgår processen med att ta sig ifrån en man, hjälper de anställda på Qvinnoqraft till med samtal som motiverar kvinnan till att ta steget för att lämna mannen.
Är inte ni rädda för att ta emot hot och andra represalier från män?
– Jag har själv blivit hotad via telefonsamtal. Men vi som jobbar här kan inte vika ner oss för det. Då kunde vi inte jobba här.
Ny lokal
För några veckor sedan flyttade Qvinnoqraft från Hamngatan till större lokaler på Strömsgatan.
– Här har vi ett kök och här kan kvinnor känna att de är värda någonting genom att göra så vardagliga saker som att baka en sockerkaka eller göra en sallad. Några är så nedtryckta att de inte har orkat att göra det i sina hem eftersom deras självkänsla är så dålig. När de kommer hit och får höra att det som de har gjort är värt någonting för andra växer de mycket.
Det jobbar tre personer idag i Västervik. Två heltider och en deltid. Man får bidrag från kommunen och socialstyrelsen för att bedriva sin verksamhet.
Hur orkar du med jobbet?
– Jag brinner för det här. Jag har själv blivit psykiskt misshandlad och utsatt för sexuellt våld. Jag vill hjälpa andra så att de kan ta sig ut ur den situationen som jag var i en gång.
Karin Hasselblad berättar att misshandel i nära relationer finns i alla samhällsklasser.
– Det är inte som folk tror att det bara återfinns hos missbrukarfamiljer utan det finns överallt i samhället. Det är också viktigt att påpeka att det finns kvinnor som på olika sätt misshandlar sina män.