Räddningstjänsten kan bli kvar hela natten

Under onsdagseftermiddagen sattes räddningstjänsten i Västervik på prov. Inom 90 minuter uppstod tre skogsbränder.

Foto: Filip Gustafsson

VÄSTERVIK2019-06-05 15:04

Det började strax efter klockan 14 med att par mc-förare larmade om att det brann på ett kalhygge i närheten av Blackstad. En halvtimme senare kom ett larm från Botorpsström söder om Västervik. Det sista larmet kom vid cirka 15:20 och gällde ett område vid Boda/Blekhem strax norr om Västervik.

Det visade sig bli den svåraste branden.

Totalt var mellan 40 och 50 personer engagerade i brandbekämpningen. Eftersom det brann på tre platser beslutade räddningstjänsten att begära hjälp av två helikoptrar. Dessa finns i Kalmar och hanteras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) men innan de hann lyfta så var branden vid Blackstad i det närmaste avklarad.

– Vi avbokade dem, eftersom vi såg att vi kunde klara det med den förstärkning vi fick från personalen som varit vid Blackstad, säger Joakim Jansson räddningschef i Västervik.

På kalhygget vid Blackstad uppskattas ett område på cirka 10x150 meter ha brunnit. Vid Botorpsström brann cirka 40 000 kvadratmeter, men även den branden var under kontroll vid 18-tiden.

Den svåraste branden blev den vid Boda/Blekhem. Vid 20-tiden på onsdagen var den under kontroll, men ännu inte släckt.

– Nu hoppas vi kunna skicka hem 12-15 man inom en timme och sen stanna under natten med kanske 5-8 man, sa Joakim Jansson då.

De två brandplatser som räddningstjänsten lämnat övervakas under natten av markägarna.

Vid ingen av de tre bränderna fanns några hus eller byggnader som riskerade att bli lågornas rov, men elnätsbolaget Eon ombads att stänga av en kraftledning som ligger nära en av bränderna.

Troligen har bränderna orsakats av den kraftiga åskan som drog in över Västerviksområdet under måndagen.

– Det är inte ovanligt att det kan ligga och pyra och ta ett par dygn innan det utvecklas till en brand, säger Joakim Jansson.

Räddningstjänsten har också haft god hjälp av brandflyget under tisdag och onsdag just för att det är känt att det kan ta upp till ett par dagar innan en brand blossar upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!